Bavorsko po pohraničnících zřizuje nový úřad a záchytná centra pro běžence. Kampaň, tvrdí kritici

Události: Migrační politika bavorské vlády (zdroj: ČT24)

Bavorsko spustilo další projekty, které řeší migraci. Po pohraniční policii zřídilo zemský úřad pro azyl a navracení a záchytná centra pro nové běžence. Spolková země jimi chce zrychlit a zefektivnit azylové řízení. Podle kritiků však jde jen o předvolební kampaň a zbytečnou byrokracii.

Bavorsko vysílá další signál, že má ve věci migrace vše přísně pod kontrolou. Tamní vláda znovu volá po rychlejších a efektivnějších deportacích. Slib má pomoci splnit i nový zemský úřad pro azyl.

„Věřím, že tento úřad sjednocením postupů, svázáním úkolů, stanovením priorit, i co se deportací nebezpečných lidí týče, přispěje obecně k vyšší podpoře ze strany veřejnosti,“ vyjádřil se předseda bavorské vlády Markus Söder (CSU).

Do toho, kdo může v Německu zůstat, však úřad mluvit nesmí a repatriace měla zemská vláda na starosti i dosud. Kritici proto mluví o pouhém novém obalu pro starý obsah a zbytečné byrokracii.

„Obecně lze uvítat, pokud úřady racionálně a dobře pracují, nicméně na základě zkušeností vidíme velké nebezpečí v tom, že v centru zájmu není člověk, ale repatriace a deportace,“ poznamenal Wilhelm Fraxler z mnichovské Charity.

Mnoho lidí, časté konflikty a kriminalita

Prvního srpna se započal i další projekt bavorské vlády, takzvaná Ankercentra. Namísto více menších zařízení mají noví běženci zamířit do sedmi areálů, kde jsou všechny úřady pod jednou střechou. Tam zůstanou až do konce azylového řízení.

„Rozhodnutí teď bude vyřízeno během tří a půl měsíce. Přiznání ochrany pro jedny a odmítnutí žádosti pro druhé,“ slíbil bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann (CSU).

„Nejde o nic úplně nového. Funguje tak například zařízení v Bambergu, které nyní de facto jen změní název,“ konstatoval zpravodaj ČT v Německu Václav Černohorský. „Areál zároveň ukazuje problémy center: mnoho lidí z různých zemí na jednom místě, místo měsíců někdy roky, bez soukromí, časté konflikty, kriminalita,“ dodal.

Ke kritikům patří i město samotné. „Nevidíme to jako vzor. Hlavně se nesmí vše ještě zvětšit. Patnáct set lidí je hranice kapacity,“ varuje mluvčí města Bamberg Ulrike Seibenhaarová.

Přestože jsou Ankercentra zakotvena v koaliční smlouvě spolkové vlády, bavorská cesta mnoho příznivců nemá. Ze zbývajících patnácti spolkových zemí se jí hodlá vydat zatím jedna jediná – Sasko.

Vydáno pod