Soud v Seattlu zakázal šíření souborů pro 3D tisk zbraní. Klasické jsou nebezpečnější, varují experti

Konec domácího tisku plastových zbraní v Seattlu (zdroj: ČT24)

Konec domácího tisku plastových zbraní. Dočasný zákaz distribuce souborů pro 3D tisk pušek vydal v úterý soud v Seattlu. Reagoval tak na rozhodnutí federální vlády, která po několikaletém sporu v mimosoudním ujednání šíření dat povolila. Webová stránka, z níž mohli uživatelé soubory stáhnout, již přístup k tisku zablokovala, informoval zpravodajský server CNN.

Podle soudce Roberta Lasnika ohrožovala volná dostupnost souborů bezpečí amerických občanů. „Způsob, jakým lze tyto zbraně vyrábět, může zapříčinit nenapravitelné škody,“ zdůvodnil předběžný zákaz Lasnik.

Vyhověl tak stížnostem demokratických generálních prokurátorů z osmi států USA, kteří podali žalobu k soudu v Seattlu. Obrátili se na něj poté, co americká vláda mimosoudně vyjednala povolení distribuce elektronického materiálu pro domácí výrobu zbraní na 3D tiskárnách. Generální prokurátor Washingtonu Bob Ferguson označil opatření za „naprosté, úplné vítězství“.

Problémem se chce zabývat i Trump

Zástupce federálního ministerstva spravedlnosti však trvá na tom, že se vládní omezení mají týkat pouze zbraní použitelných ve válce, mezi něž ty plastové nespadají. Demokratičtí politici v úterý vyzvali prezidenta Donalda Trumpa, aby se zasadil o trvalý zákaz volného používání souborů pro 3D tisk zbraní namísto momentálního dočasného. Obávají se zvýšení kriminality a bezpečnostních rizik.

Experti však upozorňují na fakt, že zbraně vytištěné 3D technologií mají nízkou životnost a spolehlivost: pro potenciální zločince je tak mnohdy jednodušší nakoupit klasický arzenál. Podle Trumpa dostupnost dat „nejspíš nedává velký smysl“. Hlava státu slíbila, že se problému bude nadále věnovat.

Texaská firma Defense Distributed poskytla software k tisku pušek již v roce 2013. V květnu téhož roku zveřejnila na YouTube video střelby z plastové pistole. Úřady tehdy šíření dat zablokovaly z důvodu porušování pravidel vývozu zbraní.

Společnost se však následně obrátila na soud a koncem letošního června získala povolení k obnově činnosti. Zakladatel firmy Cody Wilson během vyjednávání argumentoval svobodou projevu. Zároveň odhalil, že si podle jeho statistik soubory dosud stáhlo na 100 tisíc uživatelů. O tom, zda bude toto číslo konečné, může rozhodnout Kongres.