Podle německých vyšetřovatelů letěl unesený Vietnamec zpět do vlasti slovenským speciálem

Němečtí vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že bývalého vietnamského funkcionáře Trinh Xuan Thanha, který byl loni unesen z Berlína, do vlasti transportovalo slovenské vládní letadlo. Neexistují o tom „prakticky žádné pochyby“, citoval ze záznamu berlínského kriminálního úřadu deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Slovenské ministerstvo vnitra ale reagovalo, že o tom nemá informace. Prezident Andrej Kiska, který práci slovenské policie v této kauze kritizoval, označil případ za mezinárodní ostudu.

Německý list také píše, že transport uneseného Vietnamce byl předmětem schůzky tehdejšího slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka a jeho vietnamského protějšku. Podle vyšetřovatelů mělo setkání „jediný účel“, a sice „dostat pana Trinha relativně bez problémů ze schengenského prostoru zpět do Vietnamu“.

Slovenský server Sme.sk píše, že krátce po schůzce Kaliňáka s vietnamskou delegací odletělo slovenské vládní letadlo s uneseným Vietnamcem do Moskvy.

V minulosti Kaliňák opakovaně odmítl, že by Slovensko do únosu muže, který byl později ve Vietnamu dvakrát odsouzen na doživotí, bylo vědomě zapleteno. V úterý se Kaliňák na facebooku opět hájil argumentem, že na vietnamském seznamu cestujících ve slovenském vládním letadle, které vietnamské delegaci zapůjčil, „nebylo jméno trestně stíhaného občana Vietnamu, nepřeváželi jsme žádného ležícího pacienta, spoutaného, anebo jinak omezovaného člověka a všechny osoby měly diplomatický pas“.

A pozastavil se současně nad tím, že německé úřady jméno dotyčného Vietnamce, po kterém prý pátraly, nevložily do schengenského informačního systému, aby upozornily další státy na hledanou osobu.

Slovenské vnitro o ničem neví

Slovenské ministerstvo vnitra v úterní reakci na zprávu německého tisku podle serveru teraz.sk uvedlo, že nemá informace, že by někdo ze země unesl vietnamského občana do zahraničí. 

„Případ vyšetřuje německá policie, neboť se měl únos odehrát v Německu, a ne na Slovensku,“ uvedl mluvčí slovenského ministerstva vnitra Petar Lazarov, podle něhož slovenské úřady s německými spolupracují. „Uskutečnilo se několik výslechů a jen samotný resort vnitra odpovídal v poslední době v této věci na pět žádostí,“ dodal.

Pokud se začne případ vyšetřovat i přímo na Slovensku, o čemž by musela rozhodnout policie či prokuratura, bude podle mluvčího resort vnitra plně spolupracovat i s nimi. Také šéf slovenské policie Milan Lučanský po úterní schůzce s prezidentem Kiskou řekl, že policie v součinnosti s německými orgány udělala v souvislosti s touto kauzou vše, oč byla požádána, ba ještě víc.

Lučanský naznačil, že němečtí vyšetřovatelé se v nejbližších dnech či týdnech budou chtít se Slováky setkat, protože „připravují další úkony“. „Budu rád, když se s nimi sejdu a dohodneme se na dalším postupu tak, abychom tuto kauzu vyřešili a jednou provždy ukončili,“ řekl Lučanský.

Kiska: Je to alibismus a vymlouvání

Prezident Andrej Kiska práci slovenské policie v tomto případu ostře kritizoval. „Opakovaně jsem říkal, že je povinností slovenských orgánů činných v trestním řízení tato podezření důsledně a poctivě vyšetřit. Nelze budovat důvěru lidí ve stát, pokud se případu nezačneme ani poctivě věnovat. Řeč je o podezřeních z hrubého zneužití státní moci,“ řekl podle serveru Pravda.sk.

V daném případu prezident hovoří o alibismu a vymlouvání se na německé úřady. „Ale skutečně se o tom, co se tu stalo, musíme dozvěděl od německých vyšetřovatelů? Má to rozměr mezinárodní blamáže a může to mít důsledky na vztahy mezi Slovenskem a Německem,“ varoval.

„Očekávám, že zodpovědní projeví základní respekt k našemu státu a úctu k jeho občanům a udělají vše, aby vyšetřili podezření a očistili jméno Slovenské republiky. A to přesvědčivým vysvětlením všech podezření, respektive potrestáním viníků, pokud se potvrdí, že Slovensko poskytlo vládní letadlo k únosu,“ apeloval prezident, který přirovnal selhání orgánů v tomto případu k někdejšímu únosu syna prezidenta Michala Kováče za vlády autoritářského premiéra Vladimíra Mečiara v 90. letech.

Mluvčí ministerstva vnitra v reakci na Kiskovo prohlášení uvedl, že jeho resort „nemá informace, že by tento případ negativně ovlivňoval náš vztah s německým partnerem“.

obrázek
Zdroj: ČT24

O případu už v květnu jednal v Berlíně s kancléřkou Angelou Merkelovou slovenský premiér Peter Pellegrini, který jí slíbil, že Berlín dostane všechny slovenské informace týkající se únosu.

Trinh Xuan Thanh býval manažerem státní ropné společnosti PetroVietnam. V Německu usiloval o azyl, loni 23. července byl ale v centru Berlína unesen. Po únosu se objevil znovu ve Vietnamu. Hanoj tvrdí, že se Thanh do vlasti vrátil dobrovolně. Podle Berlína šlo o únos a o bezprecedentní porušení německého i mezinárodního práva.

Česká stopa v případu

S únosem Thanha v Berlíně pomáhal Vietnamec Long N. H. s trvalým pobytem v Česku. Za podíl na činu byl v Německu odsouzen na tři roky a deset měsíců. Sedmačtyřicetiletý muž se u soudu přiznal a uvedl, že pracoval pro vietnamské tajné služby.

Podle prokuratury pronajal Long N. H. v Praze loni dvě auta, jedno sloužilo ke sledování oběti, druhé k jejímu únosu. Oba vozy obžalovaný po únosu odvezl zpět do české metropole, kde podle webu taz.de provozoval kancelář zaměřenou na finanční převody do zahraničí. 

Do únosu by podle Frankfurter Allgemeine Zeitung mohl být zapleten také dřívější poradce slovenské vlády Quang Le Hong.