Za kritiku hlavy státu ztráta bezpečnostní prověrky. Trump ji chce odebrat bývalým šéfům FBI či CIA

Trump pohrozil, že odebere bezpečnostní prověrku některým vlivným zpravodajcům (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump chce odebrat bezpečnostní prověrky nejméně šesti bývalým pracovníkům zpravodajských služeb. Oznámila to mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. Je mezi nimi i bývalý šéf CIA a bývalý šéf FBI. Zmíněná šestice patří k Trumpovým kritikům. Podle Washingtonu vznášeli vůči prezidentovi „neopodstatněná obvinění“.

O prověrku by mohl přijít bývalý šéf CIA John Brennan, který po rusko-americkém summitu v Helsinkách obvinil Trumpa z velezrady. Dále mluvčí jmenovala bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho, bývalého ředitele Národní agentury pro bezpečnost Michaela Haydena, bývalého ředitele zpravodajských služeb Jamese Clappera, bývalou bezpečnostní poradkyni Bílého domu Susan Riceovou a bývalého zástupce šéfa FBI Andrewa McCabea.

Tito lidé podle Sandersové „vznášeli vůči prezidentovi neopodstatněná obvinění“ a „politizovali a v některých případech i zpeněžili“ skutečnosti vyplývající z jejich služebního postavení a z bezpečnostní prověrky.

Republikánský senátor Rand Paul v pondělí na Twitteru obvinil Brennana, že „vydělává miliony dolarů vyzrazováním tajností mainstreamovým médiím k útokům na Donalda Trumpa“. Brennan v současné době působí jako bezpečnostní analytik televize NBC.

Comey a McCabe, kteří pracovali ve vedení FBI, přitom bezpečnostní prověrku nemají. „Člověk by řekl, že si to Bílý dům aspoň zjistí,“ komentovala prohlášení prezidentské kanceláře McCabeova mluvčí. Podle agentury AP se Trumpův nápad nelíbí justici. „Ať je to jakkoli, zneužití bezpečnostních prověrek k politické mstě vypadá jako děsivá chyba,“ řekl agentuře politolog Steven Afterwood.

Napjatou situaci se snažil zlehčit republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. „Myslím, že jen provokuje lidi,“ uvedl na adresu prezidenta.

Případ, kdy by prezident odebral komukoli bezpečnostní prověrku, americké dějiny údajně neznají. Mnozí podle médií upozorňují, že Trump v minulosti neodebral bezpečnostní prověrku ani svým bývalým zaměstnancům, kteří byli usvědčeni ze lži. Platí to třeba o bývalém bezpečnostním poradci Bílého domu Michaelu Flynnovi, který zamlčel své utajované kontakty s Rusy.

FBI odposlouchávala Trumpova poradce podezřelého ze spolčení s Rusy

Úřad FBI o víkendu zveřejnil několik stovek dosud utajovaných stránek, které se týkají vyšetřování údajných ruských zásahů do prezidentské kampaně v USA. Píše se v nich mimo jiné o sledování a odposlechu bývalého poradce Trumpova volebního štábu Cartera Page, podezřelého ze spolupráce s Ruskem, uvedl list The New York Times.

Aby mohla FBI Page sledovat a odposlouchávat, musela si předloni v říjnu vyžádat povolení speciálního amerického soudu FISA. Z textu žádosti přitom vyplývá, že FBI podezírala Page ze spolupráce s Ruskem s cílem ovlivnit prezidentské volby.

„Page spolupracuje s ruskou vládou a organizuje s ní spiknutí,“ zdůvodňuje FBI žádost o odposlechy. „V rozporu se zákony USA chce podkopat a ovlivnit výsledek prezidentských voleb v roce 2016,“ uvádí se v dokumentu. Bývalý poradce obvinění odmítá.

Podle Trumpa zveřejněné dokumenty dokazují, že ministerstvo spravedlnosti spolu s FBI soud FISA obelhaly. „Víc a víc to vypadá, že Trumpova volební kampaň byla předmětem ilegální špionáže a sledování ve prospěch politických zájmů prolhané Hillary Clintonové a DNC,“ pokračoval prezident s odkazem na Demokratický národní výbor, ústřední administrativní orgán amerických demokratů.

Podle republikánů FBI překročila své pravomoci

Trumpova Republikánská strana opakovaně tvrdí, že FBI se dopustila vážných chyb při vyšetřování údajného ruského vlivu na volby. Stejně jako prezident jsou republikáni přesvědčeni, že žádost o sledování Page byla vadná a že FBI překročila své pravomoci.

Republikáni mají za to, že povolení FBI obdržela na základě falešných nebo neúplných tvrzení, protože se přinejmenším částečně opírala o informace bývalého britského špiona Christophera Steela, které si zaplatili demokraté nepřátelští vůči Trumpovi. Vážná obvinění na adresu FBI už letos v únoru obsahovala zpráva republikánských kongresmanů.

Demokraté naopak vyjádřili FBI podporu. „V zájmu naší národní bezpečnosti a demokracie musí toto životně důležité vyšetřování pokračovat bez vměšování republikánů. Republikánská strana musí zastavit své útoky proti bezpečnostním a zpravodajským složkám a musí se s konečnou platností rozhodnout, komu patří její loajalita,“ uvedla v prohlášení vůdkyně demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová.

Žádný prezident nebyl k Rusku tvrdší, tweetoval Trump

Sám Trump v úterý varoval před vlivem Moskvy na listopadové parlamentní volby v USA. „Jsem velmi znepokojen, že Rusko bude velmi tvrdě bojovat za to, aby mělo vliv na nadcházející volby. Vzhledem ke skutečnosti, že žádný prezident nebyl vůči Rusku tvrdší než já, budou velmi tvrdě protlačovat demokraty. Rozhodně nechtějí Trumpa!“ zdůraznil v tweetu.

Volby do Sněmovny reprezentantů a do třetiny Senátu jsou naplánovány na listopad. Řada komentátorů je označuje bezmála za referendum o Trumpovi a jeho politice, která Ameriku rozděluje. Demokraté doufají, že se jim ve volbách podaří ovládnout obě parlamentní komory, kde mají dosud většinu republikáni.