Trump zpochybnil pozdvižení kolem ruského vlivu na volby. Zda opět otáčí, není jasné

Americký prezident Donald Trump v jednom ze svých posledních příspěvků na Twitteru v neděli večer opět kritizoval americkou debatu o zasahování Ruska do prezidentských voleb v roce 2016. V tweetu píše o „velkém podvodu“. Není však jasné, zda tím kritizuje jen zveličování ruského vměšování, které je v USA předmětem zvláštního vyšetřování, nebo zda zpochybňuje jeho samotnou existenci.

„Takže prezident Obama věděl o Rusku před volbami. Proč proti tomu něco nepodnikl? Proč neinformoval naši kampaň? Protože je to všechno velký podvod, proto. A on si myslel, že Nečestná Hillary zvítězí!!!“ napsal šéf Bílého domu s odkazem na svého předchůdce v Bílém domě Baracka Obamu a protikandidátku z voleb Hillary Clintonovou.

Trump se už předminulý víkend na Twitteru podivil nad tím, že administrativa jeho demokratického předchůdce nic nepodnikla v případu hackerského útoku na počítače Demokratické strany před prezidentskými volbami v roce 2016.

Reagoval tak na skutečnost, že USA na základě výsledků práce týmu zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera z incidentu obvinily dvanáct příslušníků ruských tajných služeb.

Nejnovějším tweetem Trump do věci vnesl další nejasnost. Není totiž zřejmé, zda se jeho slova o „podvodu“ týkají samotného ruského vměšování, o němž jsou americké tajné služby přesvědčeny, nebo zda mu vadí pouze vyšetřování možných tajných dohod Trumpových spolupracovníků s ruskými agenty.

V Helsinkách Trump šokoval bezprecedentní důvěrou k Rusku

Na summitu minulé pondělí v Helsinkách pak Trump po boku ruského prezidenta Vladimira Putina šokoval svou zemi bezprecedentním prohlášením, že nevidí důvod, proč by se Rusko mělo do průběhu amerických voleb vměšovat.

Podle komentátorů se tak postavil na stranu Kremlu proti vlastním tajným službám. Po návratu do Spojených států ale Trump řekl, že chtěl ve skutečnosti říci, že nevidí důvod, proč by být nemělo.

Tomáš Klvaňa k Trumpovým otáčkám a tweetům (zdroj: ČT24)

Podle politologa Tomáše Klvani z Institutu mezinárodních studií FSV UK se díky Trumpovým tweetům dostáváme na velmi nebezpečnou půdu, protože šéf Bílého domu jedná přímo v rozporu se svým celým národně bezpečnostním aparátem. 

„To jsou lidé, kteří v oboru pracují mnoho desítek let a opravdu se v tom vyznají. Orientují se ve vztazích Washingtonu a Moskvy, právě proto je dnes v USA situace velmi křehká a nejasná. Mnozí republikáni se začínají obávat, že i jejich sázka na Donalda Trumpa by se jim mohla krutě vymstít,“ uvedl Klvaňa v ČT.