Organizátoři kampaně za odchod Británie z EU dostali pokutu. Překročili výdaje

Zpravodaj ČT Vostal o pokutě za kampaň pro brexit (zdroj: ČT24)

Kampaň Vote Leave, která před referendem v roce 2016 bojovala za odchod Británie z Evropské unie, dostala pokutu ve výši 61 tisíc liber (1,8 milionu korun). Oznámila to britská volební komise, podle které kampaň překročila povolený limit na výdaje o téměř půl milionu liber (14,6 milionu korun). Komise také podala trestní oznámení na představitele Vote Leave.

Kampaň Vote Leave v roce 2016 podporovali mimo jiné bývalý ministr zahraničí Boris Johnson a aktuální ministr životního prostředí Michael Gove. Jich se ovšem přímo vyšetřování volební komise netýkalo.

Podle komise kampaň do výdajů nezahrnula částku 675 tisíc liber (19,7 milionu korun), pomocí kterých financovala další organizaci bojující za brexit BeLeave. Výdajový limit tak nakonec překročila o půl milionu liber.

BeLeave, která navenek vystupovala jako samostatná kampaň, téměř veškeré peníze ze svého rozpočtu vydala na služby kanadské analytické firmy Aggregate IQ.

Analytik Christopher Wylie, který před časem odhalil praktiky zneužívání osobních dat uživatelů sociální sítě Facebook, nedávno upozornil, že společnost Aggregate IQ spolupracovala s firmou Cambridge Analytica, která se dostala k údajům o 50 milionech uživatelů sociální sítě Facebook. Aggregate IQ v březnu spojení s Cambridge Analytica, která mezitím přestala existovat, popřela.

„Údajně nestranná komise je motivována politickou agendou spíše než snahou odhalit fakta,“ uvedl v reakci na udělení pokuty mluvčí Vote Leave. Podle něj volební komise své závěry založila na „nepodložených tvrzeních a konspiračních teoriích“ a jejím cílem je zabránit brexitu.

Britská premiérka Theresa Mayová už v březnu uvedla, že výsledky předloňského referenda o odchodu země z EU platí nehledě na obvinění, že Vote Leave měla výhodu v podobě neoprávněného přístupu k datům o milionech uživatelů sociálních sítí. Mluvčí předsedkyně vlády zopakoval, že žádné druhé referendum o brexitu se v Británii konat nebude.