Posílíme ostrahu hranic a uděláme pořádek v azylové politice, plánují ministři vnitra EU

Ministři vnitra Rakouska, Německa a Itálie tvoří "koalici aktivních" (zdroj: ČT24)

Ministři vnitra Evropské unie jednali v rakouském Innsbrucku o migraci a ochraně vnějších hranic osmadvacítky. S návrhy kroků, které povedou k uzavření středozemní migrační trasy, přišli ministři Německa, Rakouska a Itálie. Stěžejní podle nich bude posílení financování i mandátu evropské pobřežní stráže Frontex, posílení ochrany vnějších hranic EU a uzavírání dohod s africkými zeměmi.

Jednání v Innsbrucku bylo prvním setkáním ministrů vnitra po unijním summitu, na kterém došlo k základní dohodě o budoucí podobě evropské migrační politiky. Právě šéfové resortů vnitra jsou odpovědní za její naplnění, upozornil zpravodaj ČT Lukáš Mathé.

Ministři Herbert Kickl, Horst Seehofer a Matteo Salvin se označili za „koalici aktivních“ a potvrdili svůj společný tvrdý postoj vůči migraci. Rakouský ministr Kickl poznamenal, že trio chce „vyslat jasný vzkaz světu, a zvláště pašerákům, že v budoucnu už nebude možné a nemělo by být možné vkročit na evropskou půdu, jestliže nemáte právo na ochranu“.

„Pokud chceme zachránit Schengenský prostor, potřebujeme systém, který vydrží i během krize,“ dodal rakouský hostitel setkání. Prvotní snahou EU by podle něj mělo být dosažení takzvané „Bezpečnostní unie“, a to do roku 2020. Předpokládá to posílení vnější hranice EU a pořádek v azylovém systému.

Seehofer: Věci se daly do pohybu

Podle Seehofera „koalice aktivních“ usiluje o evropská řešení, ale je si vědoma toho, že to bude „herkulovský úkol“. Německý ministr vnitra také řekl, že v jednáních o reformě migrační politiky EU se díky Německu, Itálii a Rakousku „daly věc do pohybu“.

Podle Kickla jsou „věci poměrně jednoduché“. Všichni tři ministři podle něj chtějí udělat pořádek v oblasti, v níž „příliš dlouho panoval jistý nepořádek“.

Události: Ministři vnitra EU jednali o reformě azylové politiky (zdroj: ČT24)

Itálie chce více podporovat Libyi a řešit problém sprintem

Mým cílem není přesídlit migranty, kteří jsou v Itálii, do jiných zemí Evropy, abychom netrpěli sami. Mým cílem je, aby jich do Itálie přicházelo stále méně.
Matteo Salvini
italský ministr vnitra

Italský ministr vnitra Salvini zopakoval v Innsbrucku svou tezi „méně vyplutí z Libye – méně příchodů do EU“. Politik, který je šéfem pravicově populistické Ligy, proto vyzval k větší podpoře Libye, která by podle něj měla už na svém území migrantům zabránit v cestě do Itálie. Zároveň by podle něj měla být změněna pravidla záchrany uprchlíků ve Středozemním moři.

„Mou prioritou je řešit situaci přímo v Africe a snížit počet těch, kteří vyplouvají. Reformovat dublinský azylový systém je běh na velmi dlouhou trať. Chci dosáhnout toho, abychom řešení dosáhli sprintem, a to je možné jen u zdroje migrace,“ je si vědom Salvini.

Podle náměstka ministra vnitra Jiřího Nováčka, který v Innsbrucku zastupoval Česko, nezazněly na jednání žádné sporné návrhy typu automatický relokační mechanismus. „Byla cítit silná vůle po nalezení společného řešení bez sebeobviňování. Opatření jsou zcela jasná – je to ochrana vnější hranice, zlepšení návratové politiky a spolupráce s třetími zeměmi, abychom je motivovali k přijímání občanů zpět,“ řekl Nováček.

Ministři během jednání podle něj zdůraznili nutnost uzavírat dohody s africkými zeměmi. „Bez nich se středozemní cesta neuzavře,“ dodal náměstek.