Rusko útočí hoaxy, Čína skrz peníze. Jejich vliv v srdci Evropy roste, varuje náměstek šéfa diplomacie USA

Náměstek ministra zahraničí USA Mitchell: Česko má silnou demokracii (zdroj: ČT24)

Střední a východní Evropa mají problém. Moskva a Peking tu zvyšují svůj vliv a situace je den ode dne horší. V rozhovoru pro Události, komentáře to uvedl náměstek ministra zahraničí USA Wess Mitchell. Zatímco Rusové využívají dezinformací, Číňané na to jdou přes peníze, popsal taktiky států Mitchtell. Demokracie v Česku je ale podle něj silná a země patří mezi špičku, pokud jde o boj s hybridními hrozbami.

Česko jasně patří k Západu, věří Mitchell. Celá střední Evropa ale teď čelí soupeřům, které představují Čína a Rusko. Právě Moskva nedávno žádala – stejně jako USA – o vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina. Česká vláda jej nakonec i přes odpor prezidenta Miloše Zemana poslala v březnu Američanům.

„Demokracie se vyznačují tím, že v nich probíhá debata, jak o domácích věcech, tak o těch mezinárodních. Jsme vděční za to, jak se česká vláda rozhodla. Měli jste na vybranou a udělali jste správné rozhodnutí. Máte silnou demokracii,“ prohlásil Mitchell. Nikulin podle něj spáchal závažné věci nejen z kriminálního hlediska, ale i z hlediska národní bezpečnosti.

Hlavní obavy má Mitchell ze zakotvení čínského a ruského vlivu ve střední a východní Evropě. „Je to den ode dne horší. Má to spoustu podob – třeba podobu korupce, špinavých peněz, dezinformací. Ruská vláda má v tomto jasný tah na branku, Číňané to zase dělají pomocí peněz,“ upozornil náměstek šéfa americké diplomacie. Zranitelný je podle něj každý člen NATO a Evropské unie.

Pokud jde o spolupráci s českou vládou, Mitchell si ji pochvaluje – zejména v oblasti boje proti hybridním hrozbám. „Považujeme Čechy za naprostou špičku mezi našimi spojenci, pokud jde o chápání těchto hrozeb. Navíc vaše vláda, jako vlády zemí Visegrádu, dobře ví, že ruská vláda přizpůsobuje svoje metody situacím v jednotlivých zemích,“ konstatoval náměstek.

„Nejen ruské dezinformační kampaně, ale celá jejich vlivová taktika je flexibilní, přesně uzpůsobená tak, aby udeřila na nejzranitelnější místa konkrétního státu,“ zdůraznil Mitchell s tím, že Rusko dlouho považovalo region střední a východní Evropy za svou druhou laboratoř. „Nyní tu máme ruské vlivové operace i v Německu. Je to obrovský problém,“ zdůraznil náměstek.

V souvislosti s Čínou vyjádřil Mitchell obavy z plánovaného projektu Hedvábná stezka. „Číňané se přes tyto věci snaží získat vliv. Zprvu to může vypadat neškodně, ale nakonec to bude sloužit jen k posílení jejich vlivu,“ je přesvědčen Mitchell.