„Zvrat ve vztahu s USA,“ zní po summitu z Pchjongjangu. Severokorejská média ho oslavují jako vítězství KLDR

Události: Trump i Kim se snaží singapurské setkání prezentovat jako svůj triumf (zdroj: ČT24)

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump se na singapurském summitu vzájemně pozvali k návštěvě KLDR a USA. Uvedla to severokorejská agentura KCNA s tím, že oba státníci už pozvání přijali. Úterní schůzku obou lídrů pak agentura označuje za „radikální obrat“ ve vzájemných vztazích. Trump zase na Twitteru ocenil summit jako událost, která pomohla uniknout jaderné katastrofě. USA doufají, že dosáhnou zásadního jaderného odzbrojení v KLDR během dvou a půl roku, uvedl šéf diplomacie Mike Pompeo.

Severokorejská státní tisková agentura KCNA navzdory pozitivnímu hodnocení summitu zdůraznila Kimova slova, že zřeknutí se jaderných zbraní závisí na ukončení nepřátelství.

„Vážený nejvyšší vůdce pozval prezidenta Trumpa, aby navštívil v příhodné době Pchjongjang, a prezident Trump pozval předsedu Kim Čong-una navštívil USA. Vůdci KLDR a USA vyjádřili přesvědčení, že taková pozvání pomohou zlepšit dvoustranné vztahy, a s uspokojením je přijali,“ uvedla KCNA.

Novinářům v Singapuru Trump řekl, že chce v budoucnu navštívit Pchjongjang a že ve vhodnou dobu pozve Kima do Bílého domu. Tyto cesty ale podmiňuje konkrétními kroky ze strany KLDR.

Kim Čong-un podle KCNA na jednáních s Trumpem prohlásil, že „v zájmu míru a stability je nezbytné přijmout odvážné rozhodnutí ukončit vzájemné provokování vojenskou činností“.

Na to Trump „vyjádřil porozumění“ i přislíbil „ukončit společná vojenská cvičení Spojených států a Jižní Koreje, které Pchjongjang považuje za provokace“. USA podle severokorejské agentury také slíbily Pchjongjangu bezpečnostní záruky a přislíbily možné zrušení sankcí v závislosti na pokroku v bilaterálních jednáních.

Severokorejská média oslavují summit jako vítězství KLDR

Singapurský summit označují severokorejská média za velké velké vítězství pro KLDR. Vyzdvihují přitom Trumpovy ústupky, včetně slibu pozastavení americko-jihokorejských vojenských cvičení, nabídky bezpečnostních záruk Severní Koreji a také možného budoucího zrušení sankcí, napsal zpravodajský server BBC News.

Severokorejská média rovněž neopomíjejí zdůraznit, že Trump jednal s Kimem jako rovný s rovným. Právě to již v úterý kritizovali západní komentátoři, kteří odsoudili, že šéf Bílého domu pomáhá diktátorovi země, kde se hrubě porušují lidská práva, legitimně vystupovat na světové scéně.

Schneider: S Trumpem je všechno naruby, summit s Kimem je divadlo (zdroj: ČT24)

Titulním stranám severokorejského středečního tisku dominují fotografie z úterní singapurské schůzky, na nichž si Kim s Trumpem potřásají rukama. Oficiální list Rodong sinmun setkání označil za „schůzku století“. Agentura KCNA také poukázala na mimořádný zájem, který americko-severokorejský summit vyvolal ve světě.

Summit s Kimem podle Trumpa pomohl zabránit jaderné katastrofě

Americký prezident Donald Trump na Twitteru ocenil schůzku se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, podle Trumpa zachránila svět před jadernou katastrofou. „Svět udělal velký krok zpět od možné jaderné katastrofy! Nebudou další starty raket, testy jaderných zbraní či výzkum! Unesení se vracejí domů k rodinám. Díky předsedovi Kimovi vstoupil náš den do historie!“ napsal Trump na palubě letadla cestou ze Singapuru do Washingtonu.

Pompeo prohlásil, že USA chtějí dosáhnout jaderného odzbrojení KLDR ještě během současného Trumpova prezidentského mandátu. „Doufáme, že toho dokážeme dosáhnout během dvou a půl roku,“ konstatoval ministr zahraničí.

„Chci poděkovat předsedovi Kimovi za první smělý krok k zářné budoucnosti svého lidu. Naše bezprecedentní setkání – první mezi americkým prezidentem a vůdcem Severní Koreje – dokazuje, že skutečné změny jsou možné,“ uvedl také šéf Bílého domu.

Trump hned po schůzce se severokorejským vůdcem prohlásil, že až Pchjongjang začne s prokazatelným ničením jaderného arzenálu, bude možné přistoupit ke zrušení tvrdých sankcí vůči KLDR. Spojené státy nicméně pozastaví další konání vojenských manévrů s jihokorejskou armádou, které KLDR opakovaně kritizovala jako provokace a přípravu invaze.

Experti se obávají, aby slib jaderného odzbrojení nebyl jen trik

Trump podle severokorejské agentury souhlasil s postupným jaderným odzbrojením KLDR výměnou za reciproční ústupky Spojených států, tedy obě strany by měly postupovat krok za krokem a souběžně, uvedla agentura AP. Někteří experti se obávají, aby příslib postupného jaderného odzbrojení nepředstavoval jen trik, umožňující Pchjongjangu získat ústupky a odkládat odzbrojení.

Trumpův příslib ukončení vojenských cvičení označila agentura Reuters za „ohromující ústupek“ severokorejskému vůdci, který zaskočil americké spojence, armádní velitele i zákonodárce z Trumpovy Republikánské strany. 

„Je to velká show, to je styl amerického prezidenta. Patří k němu taky velká nepředvídatelnost a je to vlastně všechno naruby. On se vymezuje vůči klasické elitě, která řídila Ameriku předtím, nedělá věci tak, jak mu radí experti, nemá na prvním místě spojence, nepřipravuje se detailně předem. Všechno je naopak, což vnáší zmatek mezi komentátory,“ okomentoval Trumpův přístup náměstek bývalého ministra zahraničí a současný ředitel institutu Aspen Jiří Schneider.

„Na druhou stranu opravdu nemůžeme vyloučit, že tahle změna povede k nepředvídaným důsledkům, ale že nakonec může změnit to, co se desítky let nedařilo vyřešit – to vyloučit nemůžeme,“ podotkl Schneider. „Pokud si Kim sečte jedna plus jedna, tak ví, že systém, který tam má, je neudržitelný,“ dodal. Summit označil za symbolický, což má v zahraniční politice význam, i když jde současně o divadlo. Klíčová podle něj bude „chemie“ mezi lídry.