„Máme děti a hypotéky, tohle ale nejde.“ Novináři slovenské veřejnoprávní RTVS podali hromadně výpovědi

Zpravodaj ČT Mathé o reakci mluvčí RTVS na odchod novinářů (zdroj: ČT24)

Celkem dvanáct reportérů a editorů Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) se rozhodlo hromadně podat výpovědi. Informovaly o tom zpravodajské odbory RTVS, které založili nespokojení novináři rozhlasu a televize. Výpovědi prý novináři odvolají v případě, že ředitel RTVS Jaroslav Rezník odvolá vedení redakce zpravodajství tohoto média.

„Naše rozhodnutí se nerodilo lehce. Mámě děti, hypotéky i závazky, ale hlavně máme tuto práci velmi rádi. Nedokážeme ji ovšem za stávajících okolností v RTVS dělat stejně svědomitě jako dosud,“ uvedly zpravodajské odbory na sociální síti.

Podle slovenského Denníku N odcházejí redaktorka a moderátorka Zuzana Kovačič Hanzelová, redaktoři Pavol Kalinský, Filip Minich, Katarína Jánošíková, Simona Blehová, zahraniční redaktorka Alexandra Minich, bruselská zpravodajka Daniela Hajčáková, editoři a on-line editoři Peter Valovič, Tomáš Mrva a Katarína Kozinková, juniorní redaktorka Ivana Lövingerová a rozhlasová redaktorka Lucia Osvaldová.

Většina zmiňovaných novinářů pracuje v RTVS již léta a patří mezi zkušené redaktory. Jejich pracovní poměr by měl skončit po uplynutí dvouměsíční výpovědní lhůty. Několik jiných redaktorů RTVS již dříve oznámilo výpověď na znamení nesouhlasu se situací v této instituci.

Na odchod novinářů již reagovala mluvčí RTVS. „V reakci stojí, že vedení RTVS odchod novinářů mrzí, ale že to respektuje jako jejich svobodné rozhodnutí. Zároveň se tam uvádí, že tímto odchodem nebude nijak ohroženo vysílání zpráv slovenské televize ani rozhlasu. Je tam i kritická zmínka, kdy vedení RTVS tvrdí, že během dvou měsíců výpovědní lhůty se bude dál snažit redaktorům vysvětlit principy veřejnoprávnosti,“ citoval z prohlášení zpravodaj ČT Lukáš Mathé.

Kiska: Další špatná zpráva, situace se zhoršuje

„Dnešní hromadná výpověď dvanácti redaktorů je další špatnou zprávou pro kvalitu veřejnoprávního zpravodajství. Je důsledkem napjaté situace v RTVS, která se nezlepšuje, ale naopak ještě zhoršuje. Vyjádření odcházejících redaktorů o neadekvátním zasahování managementu do práce novinářů považuji za mimořádně vážné,“ reagoval na nejnovější vývoj slovenský prezident Andrej Kiska, který o situaci telefonicky hovořil i s ministryní kultury, jež se má v pátek sejít s ředitelem RTVS.

„Veřejnoprávní instituce nepatří jejímu řediteli ani straně, která jej tam dosadila,“ zdůraznil slovenský prezident s tím, že situací by se měla kromě Rady RTVS zabývat i vládní koalice a příslušný parlamentní výbor.

V dubnu se téměř šest desítek novinářů RTVS otevřeným dopisem ohradilo proti poměrům v redakci zpravodajství a proti směřování RTVS. Rezník i tehdy kritiku odmítl jako křik radikálního mladého jádra zpravodajství.

Následně se na dvě stě slovenských novinářů spojilo k tvrdé kritice vedení RTVS, když zmínili údajnou cenzuru v RTVS a tvrdili, že veřejnoprávní médium cíleně šikanuje, omezuje a zbavuje se dlouholetých novinářů.

Novináři tak učinili po rozhodnutí RTVS, která neprodloužila smlouvy čtyřem externím redaktorům. Šlo o signatáře zmiňovaného otevřeného dopisu novinářů RTVS. Vedení RTVS v reakci kritiku odmítlo. Rezník tehdy řekl, že redaktoři pracují svobodně, bez omezování a politických zásahů.

Novináři v dopise psali mimo jiné o vraždě novináře Jána Kuciaka, která Slovenskem otřásla v únoru. Signatáři se v prohlášení pohoršovali nad politickou mocí, která se podle nich krátce po tragédii pokouší novináře umlčet.

„Označování novinářů za nepřátele z nás dělá potenciální terče dalšího násilí a legitimizuje případné další útoky na žurnalisty,“ varoval dopis. Novináři nakonec vyjadřují obavy o osud demokracie na Slovensku: „Umlčování novinářů a jejich nahrazování poslušnými propagandisty je prvním krokem k zavádění diktatur a totalitních režimů.“

Znepokojení nad situací ve veřejnoprávním médiu tehdy vyjádřil i prezident Andrej Kiska. Propuštění redaktorů RTVS za to, že projevili svůj názor, označil za nepřípustné.

Zdůraznil, že svobodná a nezávislá média jsou nevyhnutelnou podmínkou demokracie. „Vražda novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové je ranou, která se nikdy nezahojí a nepřestane bolet. Útoky na novináře a znevažování jejich práce jsou na Slovensku už roky běžně přítomné,“ napsal Kiska u příležitosti Dne svobody tisku.