Häupl udělal z Vídně město, kde by chtěl žít každý. Z jejího čela odchází po 23 letech

Horizont ČT24: Häupl po 23 letech opustil vídeňskou radnici (zdroj: ČT24)

Po 23 letech a 198 dnech má Vídeň nového starostu. Sociálního demokrata Michaela Häupla vystřídal jeho stranický kolega Michael Ludwig. Häupl jako zemský stranický šéf dokázal pětkrát vyhrát volby, naposledy v roce 2015, kdy Rakousko zažívalo největší nápor migrační krize.

Ve svém posledním projevu v radě zhodnotil Häupl své 23leté působení v čele rakouské metropole, které označil za „skvělé časy“. Vyzval také k obraně „mírového projektu“ Evropské unie a většímu respektu v politických debatách. Omluvil se také všem, které mohl v minulosti nějak urazit.

Zástupci všech stran jej ocenili ovacemi, výjimku tvořili jen představitelé protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Když jsem byl zvolen starostou, nebyly v Rakousku například žádné mobilní telefony.
Michael Häupl
o své dlouhé kariéře v čele Vídně

Zelená metropole na modrém Dunaji

Když se Häupl v listopadu 1994 ujímal úřadu po oblíbeném Helmutu Zilkovi, slíbil učinit z Vídně moderní pulsující metropoli, která se bude rozvíjet v souladu s životním prostředím a bude i poskytovat útočiště potřebným.

Za bezmála čtvrtstoletí pod jeho vedením se Vídeň stala městem, kde by chtěl žít každý. Letos se již podeváté v řadě stala městem s nejlepší kvalitou života na světě. Häupl investoval do veřejné dopravy, z kdysi auty přeplněných ulic se staly pěší zóny.

Vídeň za Häupla vsadila na ekologickou dopravu
Zdroj: ČT24

Vídeňským socialistům vyhrál pětkrát volby, po těch v letech 2001 a 2005 mohl vládnout bez koalice. „Je to samozřejmě opravdu velká věc. Na jednu stranu mě to velmi těší, na druhou stranu mám velkou pokoru,“ ujišťoval před sedmnácti lety.

Häupl byl kritizován za islamizaci Vídně

V roce 2015 se Rakouskem prohnala migrační vlna, která zamíchala kartami nejen v tamní politice. Socialistům kritici vyčítali vstřícnost k běžencům a na výsluní znovu stoupali krajně pravicoví Svobodní. Häupl je ale v říjnových volbách dokázal ve Vídni porazit. „Ano, chceme pomáhat, být humánní, ale to celé také při zachování pořádku, aby bylo jasné, kdo k nám přichází a komu pomáháme,“ prohlásil.

Na přistěhovalectví radikální kruhy útočily už dřív. Mluvily o islamizaci Vídně, kde v současnosti žije skoro 15 procent muslimů. Häupl odpovídal důslednou snahou o integraci. „Vídeň má nepoměrně mnohem větší počet například předškolních zařízení, ve kterých pravidelně umisťuje děti přistěhovalecké, ale i děti uprchlické,“ připomíná politoložka Anna Durnová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Úzké vztahy s Českem

Jako představitel Vídně Häupl uzavíral smlouvy s řadou českých měst včetně Prahy a Brna. Vloni v říjnu mu udělil prezident Miloš Zeman Řád bílého lva za zlepšování a upevňování česko-rakouských vztahů. Při předávání ceny Häupl uvedl, že Češi a Rakušané by spolu měli mluvit o kontroverzních tématech, která jsou oběma stranám nepříjemná.

Zeman Häupla přijal už v prosinci 2016 na jeho návštěvě Česka. Oba politiky tehdy rozděloval postoj k rakouským prezidentským volbám. Zatímco Zeman podporoval kandidáta Svobodné strany Norberta Hofera, Häupl se postavil za bývalého předsedu Zelených Alexandera Van der Bellena, který nakonec v hlasování zvítězil.

Oba se setkali již dříve, Häupl Zemana ještě v době jeho premiérství ostře kritizoval. V roce 2002 v týdeníku Profil o Zemanovi řekl: „S tímto pánem bych nerad měl cokoli společného.“ Tehdejší konflikt se týkal sudetských Němců, o nichž Zeman mluvil jako o zrádcích a o Hitlerově páté koloně.

Häuplův nástupce Michael Ludwig to nebude mít v čele rakouské metropole jednoduché. Střídá politika, který neodešel proto, že musel, ale protože chtěl.