Filipínská perla Boracay se změnila ve smetiště. Ostrov se uzavře, před turisty ho ochrání stovky policistů

Filipíny chtějí zbavit slavný ostrov odpadků, turisté budou mít půl roku utrum (zdroj: ČT24)

Filipíny pošlou na ostrov Boracay stovky policistů, kteří mají zabránit v přístupu turistům, kteří by se snažili i přes zákaz proniknout na ostrov s pověstnými bílými plážemi. Ostrov bude od 26. dubna na půl roku uzavřen kvůli snaze zabránit většímu ničení přírody. Nová kanalizace a čističky mají zastavit poškozování pobřeží i moře. Loni ostrov navštívily dva miliony turistů.

Vstup na ostrov o rozloze deset kilometrů čtverečních, který leží 300 kilometrů jižně od metropole Manily, bude omezen na jeden malý přístav. Před přístupem všech zahraničních i filipínských turistů ho má střežit více než 600 policistů, včetně 138členné speciální jednotky určené k „rozhánění davu“ pro případ, že by došlo i na protesty.

Třicet tisíc obyvatel ostrova bude mít za povinnost nosit u sebe nové identifikační průkazy, které jim budou rozdány tři dny před uzavřením ostrova, a budou mít zakázáno v nočních hodinách plavbu na lodích a koupání.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte zavítal na ostrov v únoru. Při té příležitosti prohlásil, že Boracay se mění v „odpadní jímku“. Prezident také varoval, že budovy stavěné příliš blízko pobřeží mohou způsobit ekologickou katastrofu.

Odpadky před restauracemi na ostrově Boracay
Zdroj: Erik De Castro/Reuters

Odpad odchází přímo do moře

Podle filipínského ministerstva životního prostředí nejsou ke kanalizaci připojeny téměř dvě stovky místních firem a kolem 4000 domácností, které odpad vyvádějí přímo do moře. Uzavření ostrova má podle Duterteho mimo jiné umožnit výstavbu zařízení na čištění odpadu.

„Obnovíme mokřiny. Odstraníme nezákonné stavby, hromady odpadků, nánosy usazenin a invazivní cizorodé druhy,“ uvedl ministr životního prostředí  Roy Cimatu. Kolem tisícovky podnikatelů musí vyklidit své hotely, kanceláře nebo obchody nelegálně postavené na podmáčené nebo zalesněné půdě. Domy vzdálené méně než 30 metrů od pobřeží se mají zbořit.

Rozhodnutí filipínských úřadů přechodně ostrov uzavřít vyvolalo obavy u tisíců lidí, jimž na ostrově skýtá obživu turistický ruch. Na cestovním ruchu je závislých na 500 místních firem, které přinášejí roční příjem 1,07 miliardy dolarů (22,09 miliardy korun). Filipínská vláda ale slíbila, že jim poskytne finanční pomoc.

Podnikatelé varují, že náhlé uzavření ostrova může vést k bankrotu řady firem a ke ztrátě zaměstnání velkého množství lidí. Podle agentury AFP v hotelích, restauracích a dalších turistických zařízeních na ostrově pracuje 17 tisíc osob. Podle podnikatelů by bylo lepší, kdyby byla opatření směřující ke zlepšení životního prostředí na ostrově přijímána postupně.

„Máme denní náklady na provoz a musíme se starat o své zaměstnance. Pomůžeme jim. Ale když nebudeme mít peníze, nemůžeme je podporovat,“ upozornil hotelový manažer Francis Antonio.

Letecké společnosti už oznámily, že kvůli uzavření ostrova sníží počet letů na Boracay. Jonas Leones z ministerstva životního prostředí agentuře AFP minulý měsíc řekl, že ostrov by mohl vypadnout i z tras trajektů.

Některé odborníky uzavření ostrova překvapuje. Vláda zde totiž povolila macajskému gigantu Galaxy Entertainment stavbu kasina a hotelového komplexu za 500 milionů dolarů (přes 10,3 miliardy korun), která má začít příští rok.

Thajsko přechodně uzavře slavnou zátoku z filmu Pláž

Opatření na ochranu přírody přijalo i Thajsko, jež na čtyři měsíce v roce turistům uzavře pověstnou zátoku na ostrově Pchi Pchi, odkud pocházejí nejznámější záběry z filmu Pláž. „Ostrovy jsou křehké ekosystémy, které zkrátka nemohou zvládnout nápor tolika lidí, znečištění z lodí a plážových hotelů,“ řekl agentuře Reuters thajský odborník na mořskou biologii Tchon Tchamrongnavasavat.

„Korálové útesy ničí oteplování moře a přelidnění. V některých případech je jedinou cestou k jejich uzdravení úplné uzavření daného místa,“ dodal. Oteplení moří a neřízená turistika způsobily podle něj poničení více než tří čtvrtin thajských korálových útesů.