Rodiny kanadských diplomatů musí pryč z Kuby. Panují obavy z dalších podezřelých útoků

Kanada odvolává z Kuby rodinné příslušníky diplomatů v souvislosti s tajemnými útoky, které poškodily zdraví desítky zaměstnanců ambasády. Podle kanadské diplomacie je důvodem obava o jejich zdraví a pokračující nejistota v otázce příčiny útoků. USA loni z téhož důvodu rozhodly o odchodu 60 procent zaměstnanců své ambasády. Kuba vinu za útoky odmítá.

Manželé a manželky diplomatů, jejich děti či rodiče se začnou okamžitě přesouvat do Kanady, citovala agentura AP úřad v Ottawě. 

Kauza se objevila loni, kdy vyšly najevo informace, že už od konce roku 2016 si někteří američtí a kanadští diplomaté či jejich příbuzní stěžovali na zdravotní problémy po velmi krátkém pobytu v Havaně. Do loňského léta se objevilo více než 20 případů, kdy si postižení po pobytu v domech diplomatů či dvou hotelech, nikoli přímo na ambasádě, stěžovali na poškození sluchu, bolesti hlavy, závratě či poruchy spánku. Většina z nich před tím slyšela vysoké šumivé zvuky.

Americká média posléze začala spekulovat o akustických útocích ze strany kubánských tajných služeb, či dokonce o otravě jedem či biologickou zbraní. Příčinu obtíží zatím lékaři nevysvětlili, vyloučili ale otravu či virus.

Kanadské kontroly rozuzlení nepřinesly

Kanadské úřady nechaly provést testy v obydlích a na pracovištích svých diplomatických pracovníků, zkoumána byla mimo jiné kvalita vody či vzduchu, žádné mimořádné hodnoty však nezjistily, uvedlo ministerstvo.

Podle expertů šlo možná o nepovedené odposlechy

Americké úřady soudí, že se diplomaté mohli stát obětí akustických útoků infrazvukem či ultrazvukem, žádné zařízení dokazující tuto teorii ale vyšetřování neobjevilo. Tým vědců z Michiganské univerzity míní, že zdravotní potíže mohly být vedlejším účinkem neodborné snahy o odposlechy.

Kuba stažení amerických diplomatů odsoudila a zdůraznila, že vyšetřování vedené kubánskými úřady neodhalilo žádný cílený útok.

Podle kubánského ministra zahraničí Carlose Fernandeze de Cossia bude mít stažení diplomatů negativní dopad na konzulární služby a ztíží cestování běžných občanů. Zároveň se podle něj negativně odrazí na spolupráci v oblasti migrace.