Slyšel jsem, že jste ďábel, uvítal ministr obrany nového Trumpova bezpečnostního poradce

Horizont: Trump má nového poradce, Jestřába Boltona (zdroj: ČT24)

Funkce bezpečnostního poradce amerického prezidenta se ujal nový muž, John Bolton. O právníkovi a diplomatovi, který za éry George Bushe mladšího působil jako velvyslanec při OSN, média referují jako o názorovém jestřábovi. Hned čelí krizi – užití chemických zbraní v Sýrii.

První den v nové funkci Bolton zahájil schůzku americké bezpečnostní rady. Dva dny po údajném útoku chemickými zbraněmi v Sýrii, který se podle Ruska nestal a který podle tamních lékařů zabil desítky lidí a další stovky zranil.

Bolton před rokem ocenil americký raketový úder na syrskou základnu po chemickém útoku v Chán Šajchúnu. I sobotní užití chemických zbraní chce Trump ztrestat, naposledy vzkázal, že charakter své odvety dá světu znát do dvou dnů. Co mu poradí Bolton, zatím není jasné. Před nedávnem však vyzýval ke stažení amerických bojových sil ze Sýrie.

Slyšel jsem, že jste ďábel

Od svého jmenování v druhé půli března neměl John Bolton mnoho času na seznámení se s agendou ani s klíčovými ministry. U nich i v médiích jej však předchází pověst jestřába. „Slyšel jsem, že jste skutečně ztělesněný ďábel, chtěl jsem se s vámi sejít,“ uvítal jej například ministr obrany Jim Mattis.

Bolton v minulosti vyzýval ke svržení režimů vojenskou silou. Stejně jako Donald Trump i on je odpůrcem dohody o jaderném odzbrojení Íránu výměnou za uvolnění sankcí. Moskvu Bolton pokládá za nebezpečnou hrozbu.

Sílu chtěl v minulosti Bolton použít i proti KLDR. Když se ale Trump nečekaně rozhodl osobně sejít se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem, chválil ho za to Bolton z obrazovky Fox News. Nyní Bolton opakuje, že jeho minulé názory nejsou podstatné a vše záleží na prezidentovi. Jeho postoje však nyní může ovlivňovat z těsné blízkosti.

Spolupráce s Cambridge Analytica

Média kromě Boltonova příklonu k nekompromisnímu řešení konflitků a sporů také upozornila, že spolupracoval s londýnskou konzultační firmou Cambridge Analytica, kterou americké a evropské úřady podezírají z neoprávněného shromažďování privátních informací na sociálních sítích s cílem ovlivnit volby.

Bolton stál v létě 2014 v čele politické volební skupiny zvané The John Bolton Super PAC. Britskou firmu si najal nedlouho po jejím vzniku a v době, kdy už shromažďovala z facebookových účtů informace o desítkách milionů uživatelů. Do volebního roku 2016 vyplatila Boltonova organizace společnosti Cambridge Analytica za „vědecký průzkum“ 1,2 milionu dolarů, tvrdí list The New York Times.

Britská firma měla Boltonovi poskytovat služby definované jako „zacílený průzkum chování uživatelů a jejich komunikační psychologie podle regionů“. O čerpání dat Bolton a jeho spolupracovníci podle vyjádření bývalého zaměstnance Cambridge Analytica Christophera Wylieho věděli.

„Rozhodně jsme jim vysvětlovali, jak to děláme. Mluvili jsme o tom ve videokonferencích i na schůzkách,“ řekl Wylie newyorskému listu. „Byli posedlí tím, jak jsou prý Američané bezpáteřní, a chtěli ten průzkum udělat kvůli národněbezpečnostním úkolům. Opravdu si mysleli, že vštípí lidem militantnější světový názor,“ dodal Wylie.

Konzultační firma Cambridge Analytica se dostala do centra skandálu kvůli obvinění, že neoprávněně získávala osobní data uživatelů sociální sítě Facebook. Data asi 50 milionů uživatelů využila k vytvoření profilu amerických voličů, aby na ně mohla lépe zacílit volební kampaň ve prospěch Donalda Trumpa.