Katar umožní ženám vstoupit do armády, mužům službu prodlouží

Katar nově umožní ženám starším osmnácti let dobrovolně vstoupit do armády, povinná vojenská služba mužů bude mezitím prodloužena ze tří měsíců na jeden rok. S odkazem na zákon, který v království vešel v platnost, o tom informovala agentura AFP. Koncem února umožnila ženám vstoupit do armády také Saúdská Arábie, která spolu s dalšími státy v regionu loni zavedla proti Kataru sankce.

„Povinná vojenská služba se v Kataru vztahuje na muže od 18 do 35 let, ženy mohou do armády vstoupit dobrovolně,“ uvedla katarská státní agentura QNA.

Ačkoliv ženy směly dosud v katarské armádě zastávat administrativní funkce, experti se shodují, že vykonávat běžnou vojenskou službu jim umožňuje teprve současná novela zákona.

Na základě zákona bude v Kataru rovněž nově zřízena vojenská akademie. Kromě toho se muži do výkonu služby budou muset přihlásit nejpozději dva měsíce po 18. narozeninách; těm, kteří se armádě pokusí vyhnout, hrozí až tři roky vězení a pokuta ve výši 50 tisíc katarských rijálů (zhruba 284 tisíc korun).

Diplomatická krize v regionu

Rozhodnutí o prodloužení povinné vojenské služby přichází ve chvíli, kdy Katar už deset měsíců prochází diplomatickou krizí způsobenou sporem s okolními státy. Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie, Bahrajn a Egypt 5. června 2017 oznámily, že s Katarem přerušují diplomatické styky, a vyhlásily proti němu dopravní a obchodní blokádu.

Jako důvod uvedly, že Katar podporuje teroristické organizace a udržuje úzké vztahy s Íránem, který je hlavním geopolitickým rivalem Saúdské Arábie. Katar obvinění odmítá a tvrdí, že okolní státy proti němu plánují vojenskou intervenci. V oblasti obrany proto uzavřel v uplynulých měsících dohody s USA, Francií, Itálií a Británií.

Koncem února umožnila ženám hlásit se do armády také Saúdská Arábie. Rozhodnutí se ale vztahuje pouze na ženy ve věku 25 až 35 let, které obdržely středoškolský diplom. Další podmínkou je, že jejich opatrovník, tedy manžel, otec, či bratr, musí žít ve stejné provincii, kde se žena uchází o místo. Podle expertů Saúdky do bojových operací zřejmě zapojeny nebudou, mohou však získat zkušenosti v oblasti bezpečnosti.