Kemerovský gubernátor tragický požár neustál, rezignoval

Odstoupil gubernátor Kemerovské oblasti v Rusku, ve funkci končí po více než dvaceti letech. Ačkoli ještě v polovině týdne zpochybňoval motivaci účastníků protestů, které vypukly po tragickém požáru v nákupním centru v metropoli oblasti, nyní prohlásil, že rezignace je „jediným správným rozhodnutím“.

Na konci týdne, který začal smrtí 64 lidí při požáru v nákupním centru ve městě Kemerovo v sibiřské části Ruska, rezignuje gubernátor oblasti Aman Tulejev. Příslušný dopis již zaslal ruskému prezidentovi, který podle Kremlu rezignaci přijal. Tulejev zároveň svůj konec oznámil prostřednictvím videa zveřejněného na webu místní správy.

Rezignace je podle něj vzhledem k pondělní tragédii „dobrým, zodpovědným a jediným správným rozhodnutím“. Dodal, že setrvat za daných okolností ve funkci – kterou zastával od roku 1997 – by bylo „morálně špatné“.

V průběhu týdne se v Kemerovsku začali scházet lidé k protestům. Již v úterý byly v ulicích tisíce lidí, tehdy ale ještě Tulejev hovořil o akci opozice, která se podle něj „snaží zneužít tragédii k rozeštvání lidí“. Nyní již zná svého nástupce, Kreml jmenoval úřadujícím gubernátorem dosavadního náměstka Sergeje Civileva.

„Obyvatelé Kemerova a celého regionu, chtěl bych vám říci, že udělám všechno pro to, aby viníci této hrozné tragédie byli co nejpřísněji potrestáni,“ řekl ten po svém jmenování.

Vyšetřovatelé krátce po tragédii upozornili na řadu nedostatků v požárním zabezpečení objektu – zamčené nouzové východy i přístup personálu k požárnímu alarmu, který se sice rozezněl, ale pracovník ostrahy jej vzápětí vypnul. Skončil kvůli tomu ve vazbě.

Policie kvůli požáru zadržela i další lidi, mimo jiné technického ředitele obchodního centra, nájemce prostor, kde pravděpodobně požár vznikl, či dvojici pracovníků místní hasičské služby.

O příčinách neštěstí, jednoho z nejtragičtějších po rozpadu Sovětského svazu, se stále jen spekuluje. Podle vyšetřovatelů je nejpravděpodobnějším důvodem zkrat. Rovněž se ale hovoří o neopatrném nakládání s otevřeným ohněm. V jednom z kin obchodního centra děti zapalovaly svíčky při víkendové slavnosti. Děti pak tvořily téměř dvě třetiny obětí.