Británie dala spojencům zpravodajské informace ke kauze Skripal. Dokazovala tak vinu Ruska

Rusko chce vyšetřit otravu Skripalové (zdroj: ČT24)

Británie svým spojencům po otravě bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v jihoanglickém Salisbury poskytla nebývalé množství zpravodajských informací. S odvoláním na vysoce postaveného britského představitele o tom informoval list Financial Times (FT). Jako projev solidarity s Británií, podle které je za útok na Skripalovy s největší pravděpodobností zodpovědné Rusko, téměř tři desítky zemí včetně Česka vypověděly desítky ruských diplomatů. Ruští vyšetřovatelé ve čtvrtek také oficiálně požádali Británii o právní pomoc při vyšetřování otravy Julije Skripalové.

Británie podle zdroje FT svým spojencům poskytla detailní vědeckou analýzu nervově paralytické látky použité při otravě Sergeje a Julije Skripalových, ale i řadu zpravodajských informací, které podpořily její tvrzení, že za útokem stojí Moskva.

„Poskytli jsme našim spojencům nebývalé množství zpravodajských informací, abychom je přesvědčili, že neexistuje žádná jiná věrohodná alternativa, než že to byl ruský stát,“ uvedl v rozhovoru s FT vysoce postavený britský představitel, který si nepřál zveřejnit svou totožnost.

Londýn informace údajně předal především spojencům z Evropské unie a Severoatlantické aliance. Jejich množství bylo ale stát od státu různé. Nejvíce informací dostali podle FT členové výzvědné aliance Five Eyes, tedy USA, Kanada, Austrálie a Nový Zéland. O něco méně sdílní byli Britové v případě některých členských zemí EU.

Rusko oficiálně požádalo o právní pomoc s vyšetřováním

Skripal a jeho dcera byli v jihoanglickém Salisbury 4. března nalezeni v bezvědomí, podle zjištění vyšetřovatelů byli otráveni nervovou bojovou látkou zvanou novičok. Británie krátce nato obvinila z odpovědnosti za útok Kreml; Rusko vinu popírá a tvrzení Londýna označuje za politickou provokaci. Podle čtvrteční zprávy agentury Interfax žádá Moskva o podrobnosti o okolnostech zločinu a o kopii vyšetřovacích spisů a zdravotní dokumentace.

Ruské vedení si opakovaně stěžuje, že britská strana o pátrání po pachateli chemického útoku Moskvu neinformuje a odmítá s ruskými vyšetřovateli spolupracovat. Ve středu ruské ministerstvo zahraničí oznámilo, že pokud Londýn na spolupráci nepřistoupí, zahájí Rusko vlastní vyšetřování. Jeho součástí je i žádost o právní pomoc.

„Ruská strana opakovaně požádala britské úřady, aby se mohla účastnit případu otravy ruských občanů,“ uvedla ve čtvrtek na tiskové konferenci Marija Zacharovová. „Bohužel reakce na žádost ruské federace se nedostavila. Dostali jsme pouze neoficiální informace.“

„Začínáme si myslet, že britské úřady svalují vinu na někoho jiného a používají nástroje propagandy,“ pokračovala Zacharovová. 

Nutnost zabývat se incidentem zdůvodňuje Rusko tím, že Julija Skripalová má ruské občanství. Držitelem ruského pasu je podle dostupných informací i její otec, který má ovšem také britské občanství.

„Jsou zde určitá ustanovení, že konzulátní úřad má právo na informace o jakémkoli občanu, kterého zastupuje,“ připomněla Zacharovová. To podle ní ale Velká Británie neudělala. „Máme za to, že to dělají schválně, že se snaží o legální nihilismus.“

Informace o otravě Sergeje Skripala, který britské rozvědce vyzradil desítky ruských špionů v západní Evropě, byl v Rusku zatčen, odsouzen do vězení a nakonec spolu s dalšími vyměněn za skupinu ruských špionů odhalených v USA, Moskva nepožaduje.