Před postupující armádou ve východní Ghútě prchají stovky lidí

Stovky lidí prchají ve východní Ghútě před postupující syrskou armádou, která se snaží rozdrtit poslední baštu protivládních povstalců poblíž Damašku, informuje agentura Reuters s odvoláním na exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR).

Vládní jednotky do enklávy postupují z jejího východního kraje a podle Reuters se ji snaží rozdělit na dvě části, což je taktika, jakou v sedm let trvající válce využily už vícekrát. Podle SOHR uprchlo 300 až 400 rodin.

Damašek s podporou Ruska a Íránu vede v oblasti východní Ghúty jednu z nejtvrdších ofenziv během nynější války. Za poslední dva týdny při náletech a bombardování zahynuly stovky lidí. Rezoluci o příměří v Sýrii se minulý týden nepodařilo kvůli ruskému odporu v Radě bezpečnosti OSN prosadit. Moskva místo toho vyhlásila v oblasti východní Ghúty každodenní pětihodinový klid zbraní.

Zástupce OSN v Sýrii agentuře Reuters řekl, že humanitární konvoj v neděli do východní Ghúty oproti původním plánům nedojede, protože nezískal povolení, díky kterému by mohl do regionu bezpečně dojet.

Konvoj složený z asi čtyř desítek nákladních aut měl odjet do města Dúma v obklíčené enklávě nedaleko Damašku, kde živoří asi 400 tisíc lidí, kterým chybí základní potraviny, léky i další věci.

Jistý diplomat ze Západu, který si nepřál být jmenován, přirovnal současnou situaci k vývoji v povstalci ovládaném východním Aleppu, kam také koncem roku 2016 nebyly vpuštěny konvoje s pomocí do doby, než ho ovládly vládní síly: „Je to podobné jako v případě snah dostat pomoc do východního Aleppa – samé řeči a žádné činy,“ uvedl.

Zástupci ruské armády tvrdí, že povstalci ve východní Ghútě vyhlásili v částech, jež ovládají, zákaz vycházení. Snaží se tak údajně zabránit tomu, aby odtamtud během klidu zbraní mohli humanitárním koridorem odcházet civilisté. Představitelé povstalců však takové informace popírají.