Patnáctiletý Najem se stal válečným reportérem. Na videích ukazuje bombardování Ghúty

Syrské děti promlouvají na internet z míst, kde padají bomby (zdroj: ČT24)

Jak se žije pod palbou, líčí na Twitteru patnáctiletý Muhammed Najem, syrský chlapec, který se ve svých patnácti letech stal reportérem. Ve východní Ghútě, kterou bombarduje syrská armáda ve spolupráci s Rusy, je podle organizace Safe the chidren 45 škol. Čtyři tisíce rodin se schovává v podzemních bunkrech a sklepech.

Muhammed Najem by za jiných okolností seděl ve škole nebo hrál fotbal. Stal se ale válečným reportérem.

Ve východní Ghútě žijí od roku 2013 v obležení stovky tisíc civilistů. Je to jedna z posledních oblastí, které drží syrská opozice. Jen za poslední tři dny tam podle exilové syrské organizace pro lidská práva zemřelo na tři sta lidí.

„To, co teď slyšíte, je bombardování, které nařídil Assadův režim,“ oznamuje ve videu Najem. „Zdravotní a humanitární situace se dá jen těžko popsat slovy. To, co se tu děje, je genocida,“ říká v jednom ze svých příspěvků. 

Všechno, co zachytí, dává na sociální sítě. Je to jeho zpráva o životě na pomezí Damašku, které bombarduje armáda syrského prezidenta Bašára Asada podporovaná Rusy.

Mladíkův příběh přitahuje pozornost světových médií. Je novodobou variantou deníku Anny Frankové.

Videa a pocity sdílí i sedmiletá dívka

Není ani první, ani jediný. Symbolem tragédie syrského Aleppa se stala teprve sedmiletá Bana Alebedová. Časopis Time ji vloni za zprávy z obléhaného města vyhlásil nevlivnější osobností internetu.

„Poprosila jsem tátu, aby mě natočil u školy a dal to na Twitter. Chtěli jsme, aby hlas z dětí z Aleppa svět zaslechl,“ říká v příspěvku na sociální síti dívka z Aleppa Bana Alabedová.

„Viděla jsem smrt a téměř jsem zemřela,“ napsala Bana na Twitter poté, co její dům zničilo bombardování. Komentář doprovázel snímek dívky špinavé od prachu. 

Profil na Twiteru dívce založila Banina šestadvacetiletá matka Fatima, aby mohla sdílet svůj každodenní život v Aleppu s celým světem. Zprávy z centra zkázy přitom sledovalo asi 140 tisíc uživatelů.

Podle organizace VDC bylo od začátku konfliktu do roku 2016 zabito 17 400 dětí. Tisíce dalších jsou v bezprostředním ohrožení v obklíčené Ghútě.