Tlak na Kima doplní i pokusy o jednání. Pence na olympiádě dohodl novou strategii

Navzdory chladným vztahům mezi delegacemi Spojených států a Severní Koreje na olympijských hrách v zákulisí zřejmě došlo k pokroku směrem k otevření nových diplomatických styků. Vyplynulo to podle listu The Washington Post z jednání mezi viceprezidentem USA Mikem Pencem a jihokorejským prezidentem Mun Če-inem.

USA a jejich spojenci by měli podle dohody i nadále pokračovat v maximálním nátlaku na režim severokorejského vůdce Kim Čong-una, dokud neudělá jasný krok k opuštění svého jaderného programu. Nicméně administrativa prezidenta Donalda Trumpa je nově ochotna při udržování maximálního tlaku s KLDR současně i jednat.

Ještě v pátek Pence v rozhovoru s novináři prohlásil, že Japonsko, Jižní Korea a Spojené státy jsou zcela zajedno v tom, že Severní Koreu je nutno izolovat kvůli tamnímu jadernému programu.

„Strategie maximálního tlaku pokračuje a bude ještě silnější. Ale pokud budou chtít mluvit, budeme mluvit,“ vysvětlil nový postoj v rozhovoru pro list The Washington Post Pence.

Šéf americké diplomacie Rex Tillerson během návštěvy Egypta řekl, že je na KLDR, aby se rozhodla, kdy je připravena zapojit se do upřímného vyjednávání s Washingtonem. Zda jde o začátek diplomatického procesu, podle něj zatím není možné posoudit.

Pence k nové strategii dospěl během dvou zásadních rozhovorů s jihokorejským prezidentem, který se snaží o diplomatické řešení konfliktu s KLDR v otázce jaderného programu a programu balistických raket. První krok udělají Jihokorejci, Spojené státy je případně budou brzy následovat, uvedl Pence v rozhovoru při cestě z dějiště olympijských her.