Merkelová čtyři dny po volbách pogratulovala Zemanovi k vítězství

Německá kancléřka Angela Merkelová po několika dnech pogratulovala Miloši Zemanovi k jeho znovuzvolení českým prezidentem. V blahopřání zdůraznila blízké vztahy obou zemí a nutnost spolupráce v evropském duchu.

„Vážený pane prezidente, k Vašemu znovuzvolení prezidentem České republiky Vám srdečně gratuluji. Pro Váš zodpovědný úkol Vám přeji i nadále hodně štěstí a úspěchů,“ uvedla Merkelová, která v prosinci velmi podobně blahopřála i českému premiérovi Andreji Babišovi.

„Německo a Česká republika jsou dnes blízcí partneři v Evropské unii, kteří jsou spojeni vztahy plnými důvěry,“ poznamenala dále šéfka německé vlády.

„Tragické kapitoly naší historie byly nahrazeny časem přátelství a usmíření. Teď záleží na tom, abychom nadále spolupracovali v evropském duchu v době, která je plná událostí a výzev pro Evropu,“ uvedla také Merkelová.

Německý úřad vlády zveřejnil její gratulaci čtyři dny poté, co Zeman zvítězil v prezidentských volbách. Na pondělní tiskové konferenci mluvčí Merkelové Steffen Seibert řekl, že kancléřka Zemanovi určitě pogratuluje, pokud je to protokolárně běžné. Jestli má radost z vítězství politika, který je v Německu často považován za populistického, ale říci nechtěl. „Víte, že kancléřka při volbách ve spřátelených evropských zemích, ve státech, s nimiž nás pojí partnerství, se zásadně nevyjadřuje pro jednu, nebo druhou stranu,“ poznamenal jen.

Bezprostředně po skončení voleb pogratulovali Miloši Zemanovi slovenští politici Robert Fico a Andrej Kiska. S velmi přátelskou gratulací si pospíšil také šéf Kremlu Vladimir Putin, čínský prezident Si Ťin-pching v blahopřejném telegramu navrhl další prohloubení bilaterálních vztahů. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier se přidal ke gratulantům v pondělí, stejně jako předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Spojené státy se zatím k výsledku voleb v Česku nevyjádřily.