Islamisté zaútočili na akademii v Afghánistánu. Zabili jedenáct vojáků

Jedenáct vojáků zahynulo a dalších šestnáct bylo zraněno při útoku na jednotku afghánské armády střežící vojenskou akademii v Kábulu. Novou bilanci zveřejnilo afghánské ministerstvo obrany. Čtyři útočníci jsou mrtví a jeden byl zadržen. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Na hlídku u vojenské akademie nejdříve zaútočili dva sebevražední atentátníci, načež vypukla přestřelka, řekl podle agentury AFP mluvčí afghánského ministerstva obrany Daulát Vazírí. V té pak byli zastřeleni další dva útočníci a jeden zajat, popsal mluvčí.

Podle svědků boje propukly kolem čtvrté hodiny ranní a pokračovaly i s východem slunce. „Útok skončil,“ oznámil ale o několik hodin později generál Vazírí. Dodal, že vojáci u zlikvidované skupinky zajistili ruční granátomet, dvě útočné pušky a vestu s výbušninami.

Třetí útok za deset dnů

Akademie Maršála Fahima se nachází na západním okraji Kábulu a podle deníku The Guardian jde o silně střežený objekt. Nejmenovaný armádní činitel řekl agentuře AFP, že útočníkům se nejspíše nepodařilo proniknout dovnitř. Areál se stal terčem útoku už vloni v říjnu, kdy sebevražedný atentátník zabil 15 mladých rekrutů.

Incident je již třetím útokem v hlavním městě Afghánistánu za posledních deset dní po dvou bombových útocích, které si dohromady vyžádaly přes 120 obětí. K těm se přihlásilo radikální hnutí Taliban. Tentokrát se k útoku prostřednictvím propagandistické agentury Amak přihlásila teroristická organizace Islámský stát.