Několik tisíc lidí protestovalo ve Vídni proti plesu Svobodných

Tisíce lidí protestovaly ve Vídni proti již tradičnímu Plesu akademiků. Ples organizuje protiimigrační a protiislámská Svobodná strana Rakouska (FPÖ), která je nyní členem vládní koalice. Podle policie během protestů nedošlo k žádným významnější incidentům či zatčením. Mezi účastníky plesu je i šéf Svobodných, vicekancléř Heinz-Christian Strache.

Organizátoři protestů už v podvečerních hodinách hovořili o 10 tisících účastnících, policie ale počet demonstrantů odhadla na 4000. Večer se nicméně policejní odhad zvýšil na 8000 lidí s poukazem na další přicházející odpůrce FPÖ. 

Ples akademiků pořádají Svobodní pravidelně od roku 2013 ve vídeňském zámku Hofburg. Předchůdcem akce byl v letech 1952 až 2012 ples Vídeňského korporačního kruhu (WKR) organizovaný nacionalisticky orientovanými buršáckými spolky.

Událost je pokaždé příležitostí manifestovat pro levicové a anarchistické demonstranty a aktivisty bojující proti radikální pravici, demonstrace odpůrců se konají pravidelně od roku 2008. Letos se protesty skládaly ze tří na sebe navazujících pochodů centrem Vídně, jejichž účastníci nesli mimo jiné transparenty s nápisy „Společně proti rasismu, sexismu a sociálnímu rozkladu“ či „Nenechte nacisty vládnout“. 

Z bezpečnostních důvodů bylo uzavřeno okolí Hofburgu, část náměstí Marie Terezie i úsek přiléhající třídy Ringstrasse. Na ples se chystalo kolem 2500 hostů.

Protivládní demonstrace ve Vídni
Zdroj: Heinz-Peter Bader/Reuters

Na ples přes detektor

Všichni návštěvníci musí v Hofburgu projít detektorem kovu. Na místě byly instalovány i bezpečnostní kamery s vysokým rozlišením a software pro rozpoznávání obličejů.

Loni v době plesu vyšly do ulic asi tři tisícovky lidí a demonstrace se obešly bez násilností. V roce 2014 naopak centrum Vídně během protestů připomínalo bojiště. Zničeno bylo jedenáct policejních aut a bezpočet výloh, škody se tehdy vyšplhaly na půl milionu eur (14 milionů korun). Zraněno bylo několik lidí.

Skandál člena FPÖ kvůli písni vyzývající k holocaustu

Ples FPÖ se koná ve stínu skandálu dolnorakouského vrcholného člena FPÖ Uda Landbauera. Časopis Falter přinesl informaci, že se ve zpěvníku buršáckého spolku Germania, jehož byl Landbauer členem, nachází píseň vyzývající ke zplynování židů.

V jednom textu se praví: „Tu do vašeho středu vstoupil Žid Ben Gurion. Pusťte plyn, vy staří Germáni, zvládneme i sedmý milion.“ Ben Gurion byl první izraelský premiér. Sedmý milion zjevně odkazuje na šest milionů Židů vyvražděných nacisty.

Rakouská policie při razii v sídle spolku zabavila 19 zpěvníků a dva šanony s dokumenty. Vyslechnut byl i člen organizace, který je údajně zodpovědný za nové vydání příslušného zpěvníku původně z roku 1997.

Sebastian Kurz a Heinz-Christian Strache
Zdroj: Reuters

Landbauer je lídrem kandidátky FPÖ pro nedělní volby do dolnorakouského zemského sněmu. Tvrdí ale, že text neznal ani ho nikdy nezpíval. Příslušná pasáž je v rozporu se všemi „mými základními principy“, řekl jednatřicetiletý politik, jehož matka pochází z Íránu. Poté, co se o textu dozvěděl, prý okamžitě ukončil své sedmnáctileté členství ve spolku, v němž působil i jako zástupce předsedy.

Buršácké spolky vznikly v 19. století jako liberální studentské organizace a nyní se hlásí k německému nacionalismu. Mnozí jejich členové mají blízko k FPÖ.

Šéf FPÖ Heinz-Christian Strache prohlásil, že jde o „opravdu odpornou a antisemitskou píseň“ a lidovecký (ÖVP) kancléř Sebastian Kurz prohlásil, že písňové texty Germanie, které se dostaly na veřejnost, jsou „rasistické, antisemitské a naprosto odporné“. Kurz vyzval k urychlenému objasnění záležitosti a uvítal, že se jí státní zastupitelství už zabývá.