Měla zabránit letním olympijským hrám v Soulu. Teď varuje: KLDR klidně sáhne k terorismu

Horizont: Bývalá severokorejská špionka varuje před KLDR (zdroj: ČT24)

Provedla bombový útok na jihokorejské letadlo, při kterém zemřelo 115 lidí. Bývalá severokorejská špionka měla před třiceti lety atentátem zabránit konání letních olympijských her v Soulu. Dopadená agentka Kim Hjon-hi dostala milost a žije pod ochranou v Jižní Koreji. Útok podle ní nařídil přímo sám tehdejší severokorejský vůdce Kim Čong-il. Bývalá špionka nepochybuje o tom, že k terorismu bez váhání sáhne i jeho nástupce, pokud jednání nesplní Kim Čong-unova očekávání.

Jazykově nadanou dívku si severokorejská tajná služba našla na univerzitě, když bylo Kim Hjon-hi osmnáct. Po skoro osmiletém výcviku dostala první velký úkol.

Kim Hjon-hi a její soudruh nastoupili 29. listopadu 1987 do letadla v Bagdádu. Na palubu pronesli bombu skrytou v přenosném rádiu, které dali do zavazadlové přihrádky. „Cílem bylo zabránit Soulu v pořádání olympijských her tím, že zničíme jejich letadlo. Byla jsem nervózní a bála se, že to nezvládnu,“ vypráví Kim Hjon-hi.

„Od okamžiku vstupu na palubu letadla Korean Air jsem se cítila na nepřátelském území. Tak jsem byla vycvičena,“ vzpomíná bývalá špionka. Oba tajní agenti vystoupili během mezipřistání v Abú Zabí. Boeing 707 měl pokračovat přes Bangkok do Soulu. Stroj se 115 lidmi místo toho vybuchl nedaleko Myanmaru. Našly se jen malé trosky.

„Když mě napadlo, že tito lidé zemřou, rychle jsem to zahnala jako slabou chvilku. Věřila jsem, že to dělám pro sjednocení poloostrova,“ říká Kim Hjon-hi.

Špiony zadrželi na útěku v Bahrajnu, kde použili neplatnou letenku s falešným pasem. Oba okamžitě spolkli kyanid. Její komplic se zabil, přeživší Kim převezli do Soulu. Po dvouletém vyšetřování ji tribunál odsoudil k smrti, ale jihokorejský prezident jí udělil milost. Považoval agentku za stejnou oběť jako ty, které zabila.

Kim Hjon-hi po třiceti letech o svém činu znovu promluvila a přidala i varování. „KLDR se vůbec nezměnila. Využívá Jižní Koreje, aby odvedla pozornost od vlastních potíží. Aby režim dosáhl svého, dál popravuje vlastní lidi, děti a celé rodiny,“ uvedla bývalá špionka.