Alpská střediska ohrožuje sníh. Laviny komplikují dopravu politiků na fórum v Davosu

Příjezdové komunikace do francouzského zimního střediska Chamonix jsou neprůjezdné kvůli nejvyššímu stupni lavinového nebezpečí. Uzavřena jsou i některá švýcarská lyžařská střediska. Kvůli sesuvu půdy a lavině v údolí Val Venosta na severu Itálie bylo evakuováno na 75 turistů a místních obyvatel. Sněžení zdrželo i příjezd účastníků Světového ekonomického fóra do švýcarského Davosu. Kvůli sesuvu bahna musela být uzavřena švýcarská dálnice A2 vedoucí ke Gotthardskému tunelu.

Místní úřady v úterý informovaly, že byla uzavřena železniční trať u Grands Montets u Chamonix, silniční tunel a další důležité komunikace v oblasti.

Husté sněžení komplikuje příjezd účastníků na každoroční Světové ekonomické fórum do Davosu. Ve francouzských Alpách od pondělí zavírají některá lyžařská střediska. Nebezpečí lavin způsobily týdny sněžení, po kterých následoval déšť. Kvůli nebezpečí lavin jsou nyní uzavřena také švýcarská střediska Zermatt, Andermatt a Saas-Fee.

Po lavině v údolí Val Venosta v oblasti Jižního Tyrolska byl evakuován hotel Langtauferer Hof v obci Curon Venosta (Graun im Vinschgau). V úterý dopoledne musel zhruba 75 turistů a také několik místních obyvatel přepravit do bezpečí vrtulník. Oblast už v noci z pondělí na úterý zasáhla lavina.

Na severozápadě Jižního Tyrolska platí kvůli obrovskému množství sněhu pátý, tedy nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí, ale ještě během úterý má zeslábnout. Podle rakouské televize ORF zůstávají uzavřeny školy v některých obtížně dostupných tyrolských vesnicích.

Sesuvy, laviny a husté sněžení si vyžádaly uzavření některých železničních tratí a silnic v různých částech Alp. Týká se to i dálnice vedoucí ke švýcarskému Gotthardskému tunelu. Dálnici A2 poblíž obce Gurtnellen v noci zasáhl sesuv půdy a byla na několik hodin uzavřena v obou směrech.