Trump dal Britům košem. Prý kvůli nové ambasádě, podle médií se mu nezdál formát návštěvy

Americký prezident Donald Trump zrušil chystanou únorovou návštěvu Londýna. Svůj krok zdůvodnil tím, že nesouhlasí se stěhováním americké ambasády v Londýně. Podle nejmenovaných zdrojů se ale Trumpovi ve skutečnosti nelíbil formát návštěvy, která měla být pouze pracovní, nikoli oficiální státní, píše britský Daily Mail.

Spojené státy opouštějí dosavadní budovu velvyslanectví na náměstí Grosvenor ve čtvrti Mayfair a stěhují své pracovníky do nově postavené budovy v centrální londýnské části South Bank.

Nová ambasáda, kterou agentura Reuters označila za „skutečnou pevnost“, bude pro veřejnost otevřena 16. ledna. Stavba za jednu miliardu dolarů (21,1 miliardy korun) byla plně financována prodejem jiných londýnských nemovitostí v majetku USA.

„Důvod, proč jsem zrušil cestu do Londýna, je, že nejsem velký fanoušek kroku Obamovy administrativy, která možná nejlépe umístěnou a nejlepší ambasádu v Londýně prodala za pár šupů, jen aby na periferii postavila novou za 1,2 miliardy dolarů (25,4 miliardy korun),“ napsal Trump na Twitteru.

Na stránkách velvyslanectví je ale informace, že rozhodnutí přestěhovat diplomatické zastoupení v britské metropoli bylo učiněno několik měsíců před Obamovým příchodem do Bílého domu, na podzim 2008, tedy ještě za republikánského prezidenta George Bushe mladšího.

Nejmenovaný zdroj citovaný listem Daily Mail uvedl, že prezidenta od cesty do Londýna mohl odradit nedostatečný lesk návštěvy, neboť její součástí by nebyly oficiální pocty a ani setkání s královnou Alžbětou II. V plánu naopak bylo jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Trump loni přijal pozvánku britské královny na oficiální návštěvu Británie při příležitosti jednání s Mayovou. Spekuluje se ale, že se prezident obává protestů, a tak se návštěvu snaží oddálit.

Mayová přiletěla za Trumpem jako vůbec první zahraniční lídr po jeho inauguraci v lednu 2017. V poslední době je mezi tradičními spojenci cítit napětí poté, co se Trump rozhodl uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele, s čímž Británie nesouhlasí.

V listopadu navíc Mayová Trumpa kritizovala za jeho rozhodnutí sdílet na sociálních sítích videa krajně pravicové skupiny Britain First. Naposledy spolu dvojice hovořila před Vánocemi. Po telefonu řešila Blízký východ či brexit, připomíná BBC.