Bouře ve Francii zabila již tři lidi, jih a západ Německa sužují záplavy

Bouře Eleanor si ve Francii od středy vyžádala už tři mrtvé, jeden člověk se stále pohřešuje. Na horách kvůli dešti a silnému větru hrozí laviny, tisíce lyžařů se tak v pátek nedostanou na sjezdovku a meteorologové varovali před dalšími záplavami. S velkou vodou se potýká i jih a západ sousedního Německa.

Třetí obětí bouře Eleanor se ve čtvrtek stal zemědělec ze Savojska, jehož tělo nalezli pod hromadou sněhu nedaleko jeho vysokohorské chaty. Předchozími oběťmi byl lyžař, na kterého spadl strom, a stará žena, která zemřela na zástavu srdce, když její dům zaplavila voda a zavalilo bahno.

Ve východní Francii stále pohřešují dobrovolného hasiče, kterého odnesl proud z rozvodněného toku, když se pokoušel pomoci rodině uvězněné na střeše auta. Muže hledá asi 80 lidí a pátrají po něm dvě helikoptéry.

Německá města staví protipovodňové stěny

Vydatný déšť a tání sněhu ve vyšších polohách způsobily lokální záplavy na několika místech jižního a západního Německa. Například ve městě St. Blasien nedaleko švýcarských hranic museli hasiči v noci evakuovat zhruba stovku obyvatel. Většina z nich se však mohla ráno vrátit domů. Ulice jsou zaplavené i na mnoha dalších místech spolkové země Bádensko-Württembersko.

Rozvodněný Rýn v německém městě Linz am Rhein poblíž Bonnu
Zdroj: Reuters/Wolfgang Rattay

Některé potoky vystoupily z břehů také v jižním Bavorsku. Podle policie ve městě Kempten zatopily zatím jen sklepy a garáže. Lokální záplavy hlásí také okres Horní Franky, který hraničí s Ašskem.

V Řezně začali preventivně vztyčovat mobilní protipovodňové zábrany, jejichž úkolem je zabránit zatopení historického centra chráněného organizací UNESCO. K témuž se uchýlili v Kolíně nad Rýnem, kde zůstávají zaplaveny některé ulice.

V některých místech představují nebezpečí možné sesuvy půdy, třeba v pohoří Černý les hasiči varovali, že „existuje nebezpečí katastrofy“. V průběhu pátku by navíc podle německých meteorologů mohlo v Černém lese a v oblasti Allgäu spadnout 70 až 120 litrů srážek na čtvereční metr.