Saakašviliho stoupenci demonstrovali v Kyjevě, požadovali rezignaci prezidenta

Události ČT: Řada Ukrajinců nevěří, že jsou demonstrace spontánní (zdroj: ČT24)

Tisíce přívrženců bývalého gruzínského prezidenta a někdejšího oděského gubernátora Michaila Saakašviliho přišlo do centra Kyjeva na demonstraci za odvolání ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Současně se domáhali osvobození Saakašviliho, který se nyní nachází v cele předběžného zadržení.

Agentura Interfax-Ukrajina odhadla počet demonstrantů na „více než tisíc“, agentura AFP na „několik tisíc“. Rádio Svoboda (RFE/RL) s odvoláním na ukrajinské ministerstvo vnitra uvádí 2500 účastníků.

Akce se odehrála pod heslem „Proti zvůli a korupci oligarchů a spekulantů“ a hodně lidí neslo ukrajinské vlajky či obrázky Porošenka za mřížemi. Pochod, provázený velkým množstvím policistů, vedla Saakašviliho manželka Sandra Roelofsová. „Úřady překročily všechny meze. Nesmějí zavírat opozici do vězení,“ prohlásila.

„Obávám se, že se naše vláda rozpadá, Ukrajina se řítí do propasti, lidé chudnou. Korupce je všude a úřady nedělají nic,“ řekl AFP jeden z demonstrantů, osmapadesátiletý Mykola Šarapa.

Po ukončení oficiální části demonstrace, která podle Interfaxu proběhla v klidu, část lidí zamířila k věznici, kde Saakašvili vyhlásil hladovku. Přístupy ale přehradila policie, uvedl list Ukrajinska pravda na svém webu. „Míšu na svobodu, Porošenka na pryčnu!“ skandovali demonstranti. Podle RFE/RL požadují také rezignaci generálního prokurátora Jurije Lucenka. 

Devětačtyřicetiletý Saakašvili se na Ukrajině politicky angažuje od roku 2015, do země ho pozval sám Porošenko. Vztahy mezi oběma politiky však postupně ochladly; ukrajinskému prezidentovi vyčítá Saakašvili tolerování korupce a váhavé prosazování reforem.

Roztržka vyvrcholila tím, že Porošenko v létě zbavil Saakašviliho ukrajinského občanství a ukrajinská tajná služba exprezidenta po dvou nepovedených pokusech o zadržení nakonec tento pátek zatkla pro podezření z přípravy převratu ve spiknutí s Rusy.

Saakašvili odmítá takové obvinění jako absurdní, jako gruzínský prezident býval považován za úhlavního nepřítele Kremlu. Stíhání mu hrozí i v původní vlasti za údajné zneužití moci.