V Kyjevě znovu zatkli Saakašviliho, politik drží v cele hladovku

Události ČT: Saakašviliho před zatčením bránili jeho příznivci (zdroj: ČT24)

Ukrajinská policie opět zatkla gruzínského exprezidenta a nynějšího představitele ukrajinské opozice Michaila Saakašviliho. Informoval o tom na sociální síti ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko a potvrdil to i Saakašviliho spolupracovník. Exprezident byl zatčen v centru Kyjeva. Ukrajinská prokuratura požádá o domácí vězení pro Saakašviliho, ten podle obhájce drží v cele předběžného zadržení hladovku.

Saakašviliho zatkli v pátek večer v kyjevském bytě jednoho z jeho přátel, uvedli podle Radia Svoboda tři politikovi spolupracovníci. David Sakvarelidze, Saakašviliho spojenec a bývalý zástupce ukrajinského generálního prokurátora, dodal, že Saakašviliho zadrželi příslušníci kontrarozvědky SBU.

Ukrajinská prokuratura požádá soud o předběžnou vazbu pro Saakašviliho v podobně domácího vězení. Podle ukrajinské verze zpravodajského severu BBC o tom informovala mluvčí šéfa prokuratury Larysa Sarhanová. Saakašvili v cele předběžného zadržení mezitím podle svého obhájce zahájil hladovku.

Před budovou, kde policie politika nyní zadržuje, došlo dnes ráno ke střetu mezi příslušníky bezpečnostních složek a aktivisty Saakašviliho strany Hnutí nových sil. Aktivisté zde chtěli postavit stanové městečko, podle ukrajinských médií policie proti nim použila slzný plyn.

Saakašvili skončil v cele předběžného zadržení (zdroj: ČT24)

Tajná služba se Saakašviliho pokusila vyslechnout už v úterý

Devětačtyřicetiletý Saakašvili byl zatčen už v úterý, poté, co o víkendu zorganizoval v Kyjevě demonstraci za odvolání ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Když byl v úterý převážen k výslechu, podařilo se ho jeho přívržencům osvobodit. Od té doby byl gruzínský exprezident v policejní databázi veden jako uprchlík, který se vyhýbá obvinění z napomáhání státnímu převratu.

Michail Saakašvili, který stál v čele Gruzie v letech 2004 až 2013, se na Ukrajině začal politicky angažovat na žádost Porošenka v roce 2015. Tehdy dostal ukrajinské občanství a stal se gubernátorem Oděské oblasti. Na tuto funkci ale v listopadu 2016 rezignoval a letos založil vlastní politickou stranu Hnutí nových sil. Porošenka posléze začal tvrdě kritizovat za údajné tolerování korupce a váhavé prosazování reforem.

Letos v červenci Porošenko Saakašvilimu odebral ukrajinské občanství, o to gruzínské Saakašvili přišel při získání občanství ukrajinského. V Gruzii je exprezident stíhán pro údajné zneužití moci, jehož se měl dopustit v letech 2004 až 2013.