Nová americká mikrovlnná zbraň má neutralizovat raketový systém KLDR

Nová americká zbraň má neutralizovat raketový systém KLDR (zdroj: ČT24)

Spojené státy vyvíjejí novou zbraň, která by mohla zneutralizovat stále rychlejší a vyspělejší raketový program Severní Koreje. Podle amerického letectva jde o vysoce výkonný mikrovlnný systém. KLDR v posledních dnech nadále zostřuje rétoriku, válka je podle ní jen otázkou času. Už za dva měsíce přitom mají v Jižní Koreji začít zimní olympijské hry.

Koncem listopadu otestovala Severní Korea raketu Hwasong 15, která by teoreticky mohla ohrozit Spojené státy. Američtí experti mezitím pracují na zbrani, která by likvidovala řídící a kontrolní systémy odpalovacích zařízení elektromagnetickým vlněním.

„Na korejském bojišti by to bylo velmi užitečné, protože by to nevyžadovalo přítomnost značného počtu pozemních sil, nevyžadovalo by to přítomnost speciálních jednotek, a nevyžadovalo by to klasické bombardování,“ sdělil americký vojenský analytik Cedric Leighton.

Podle animace Pentagonu bombardér vypustí řízenou střelu, ta se dostane do nepřátelského prostoru a začne vysílat silné impulzy elektromagnetické energie. Při zkoušce reagovaly přístroje kolapsem. Podle odborníků se s nimi dělo něco podobného jako s kovy v mikrovlnné troubě.

Pentagon ale upozorňuje, že zbraň je teprve ve vývoji. A skeptici vidí nedostatky. „Severokorejci by pozorovali, jak se střely s plochou dráhou letu blíží, zkoušeli by je sestřelit,“ míní Jeffrey Lewis z Ústavu mezinárodních studií Middlebury v Monterey.

Konvenční zbraně, jako americký bombardér a stíhačky cvičící nad Korejským poloostrovem, jsou tak zatím jedinou protiváhou. Ostrá rétorika se stále stupňuje. „Zůstává už jen otázka, kdy ta válka vypukne,“ uvedla severokorejská televize KRT.

Už 9. února přitom mají pouhých 80 kilometrů od území KLDR začít Olympijské hry. Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová šokovala prohlášením, že účast amerických sportovců není ještě jistá.

„Je to otevřená otázka. Nic jsem o tom neslyšela, ale vím, že když se bavíme třeba o Jeruzalému nebo Severní Koreji, vždy nám jde o to, jak ochránit americké občany v oblasti,“ zdůraznila diplomatka.

Tisková mluvčí Bílého domu pak její výrok mírnila – na účast amerických sportovců na olympiádě v Pchjongčangu se prý Spojené státy velmi těší.

Výzbroj severokorejské armády
Zdroj: ČT24