Výhra zdravého rozumu i spousta práce před sebou, reagují státy na dohodu k brexitu

Brusel a Londýn se dohodly na kompromisu (zdroj: ČT24)

V rozhovorech o odchodu Británie z Evropské unie začíná postupně vítězit zdravý rozum. V reakci na výsledek pátečního jednání předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera s britskou premiérkou Theresou Mayovou to řekl francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. Mluvčí německé vlády upozornil, že navzdory pokroku toho před vyjednávači ještě mnoho zůstává.

„Práce, která se při jednáních učinila, nás postupně vede ke zdravému rozumu,“ řekl Le Drian rádiu France Inter. Zároveň přivítal, že by se brexitové rokování mohlo posunout do druhé fáze, tedy k projednávání budoucích vztahů evropské sedmadvacítky s Británií.

„Chtěli jsme, aby byly podmínky odchodu (Británie z EU) jasně definované, abychom se mohli posunout do další fáze. To se nyní stane, doufám,“ řekl šéf francouzské diplomacie.

„Myslím, že všichni rozumí tomu, že před vyjednávači zůstává ještě spousta práce, i když by Evropská rada rozhodla, že se jednání o brexitu posunou do další fáze,“ uvedl mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

Uzavření první fáze rozhovorů podle něj je sice z pohledu Německa krokem kupředu, druhá fáze jednání bude ale „velmi komplexní“.

Od samotných zastánců brexitu z Velké Británie však přicházejí rozporuplné reakce. Ministr zahraničí Johnson premiérce k výsledku jednání v Bruselu gratuloval. Pátečnímu kompromisu vyjádřil podporu také ministr životního prostředí Michael Gove. Naopak podnikatel Arron Banks, který podporoval kampaň za brexit, obvinil premiérku Mayovou ze zrady své země.

Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn se k vývoji jednání přímo nevyjádřil, zdůraznil ale, že chce po brexitu udržet s Evropou „blízký vztah“. Starosta Londýna Sadiq Khan vyjádřil zklamání nad tím, že chce Británie opustit i celní unii a jednotný trh. K setrvání v nich vyzvala také skotská první ministryně Nicola Sturgeonová.

Europoslanec Poche: V dalším jednání musíme být velmi obezřetní

Český europoslanec za ČSSD Miroslav Poche označil dohodu za velké vítězství vyjednavačů na straně Evropské unie. Potvrzení posunu do další fáze od ostatních unijních zemí už považuje jen za formalitu a očekává, že proběhne hladce. Půjde však podle něj o mnohem složitější fázi.

„Bude klíčové vyjednat podmínky, jak se bude Británie účastnit vnitřního trhu. Ukazuje se, že země jako Norsko a Švýcarsko pak budou chtít velmi podobné podmínky, jaké si vyjedná Británie. Musíme být velmi obezřetní v těch jednáních,“ uvedl Poche.

Europoslanec Poche (ČSSD): Norsko a Švýcarsko zřejmě budou chtít podobné podmínky (zdroj: ČT24)

Z pohledu České republiky je podle něj velké vítězství dohoda o právech občanů a o finančním vypořádání, kde zvítězila metodologie, kterou navrhla EU. „Podle mého názoru Británie do roku 2024 bude muset zaplatit až kolem 55 miliard eur, což britská strana dlouho odmítala,“ upozornil.

Evropská komise oznámila, že v rozhovorech o brexitu nastal posun dostatečný k tomu, aby bylo možné jednat o budoucnosti vztahů po odchodu Británie z Evropské unie.

Souhlasit s počátkem druhé fáze jednání budou muset členské země EU. Prezidenti a premiéři sedmadvaceti zemí by tak mohli učinit na summitu příští týden.