Předpojatá FBI je v troskách a potřebuje vyčistit, prohlásil Trump

Zpravodaj ČT Řezníček o Trumpově kritice FBI (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump se tvrdě opřel do FBI. Úřad je podle něj „v troskách“ a jeho nové vedení ho musí vyčistit. Šéf Bílého domu napadl vyšetřovatele krátce poté, co obvinili jednoho z jeho bývalých hlavních spolupracovníků Michaela Flynna ze lži. Trump v této souvislosti zdůraznil, že nikdy nepožádal bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho, aby Flynnovu kauzu smetl pod stůl.

Trump ke svému útoku na Twitteru využil informaci amerických médií, podle níž zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který má na starosti ruskou kauzu, vyhodil v létě jednoho ze svých agentů.

Podle agentury AP byla důvodem mailová korespondence, v níž agent Peter Strzok použil výrazů naznačujících svůj negativní vztah k Trumpovi. Regule totiž pracovníkům FBI předepisují naprostou nezaujatost.

Podle prezidenta jde o jasný důkaz politické předpojatosti, který ukazuje na to, že reputace FBI „je v troskách, je nejhorší v dějinách“. Nové vedení FBI, řízené ředitelem Chrisem Wrayem, musí „budovu vyčistit“ a vrátit úřadu jeho dřívější velikost. Wray v čele FBI vystřídal v květnu Comeyho, kterého Trump vyhodil.

Vyšetřovatel FBI Mueller se už několik měsíců snaží odhalit ruské vměšování do amerických voleb a jeho pozornost se stále víc soustřeďuje na osoby v Trumpově okolí. Mueller už vznesl obvinění proti lidem z Trumpova týmu poradců. Kromě Flynna je to například i bývalý šéf Trumpovy volební kampaně Paul Manafort.

K Flynnovi se Trump v neděli vyjádřil na Twitteru, kde odmítl Comeyho tvrzení, že ho prezident před odvoláním vyzval, aby Flynna nechal být. Bývalý bezpečnostní poradce Bílého domu se v pátek přiznal, že lhal FBI v rámci vyšetřování kontaktů Trumpova týmu s Rusy.

Prezident už v sobotu uvedl, že Flynna musel zbavit funkce, protože lhal úřadům. Pokud Trump věděl, že jeho poradce lhal FBI, a přesto řekl vyšetřovatelům, aby se případu dále nevěnovali, pak to představuje maření spravedlnosti, uvádějí prezidentovi kritici.

List The Daily Telegraph připomněl, že maření spravedlnosti je jedním z důvodů, který může vést k zahájení procesu impeachmentu, tedy ústavní žaloby, jež by prezidenta zbavila úřadu.

Poradci Bílého domu se pokusili podezření rozptýlit tvrzením, že sobotní Trumpův vzkaz na Twitteru ve skutečnosti nepsal prezident. Autorem je údajně jistý John Dowd, jeden ze členů prezidentského právního týmu. Sám Dowd následně prohlásil, že šlo o „chybu“, že nechtěl vyvolat rozruch a nadále tweetovat nebude.