Olympijský stadion v Barceloně ožil protestem. Davy žádaly na koncertě propuštění separatistů

Protestní koncert v Barceloně na stadionu OH (zdroj: ČT24)

Tisíce účastníků protestního koncertu v Barceloně požadovaly propuštění osmi katalánských politiků a dvou aktivistů, obviněných kvůli snahám o prosazení nezávislosti regionu. Ve vazbě jsou už víc než měsíc. O případném propuštění na kauci rozhodne soud v pondělí.

Koncert za svobodu pro bojovníky za katalánskou nezávislost se konal na stadionu, kde v roce 1992 probíhala hlavní část letních olympijských her. Výtěžek by měl jít do fondu solidarity, určeného na financování možných kaucí za propuštění stíhaných politiků a aktivistů.

„Cítím jako povinnost svou přítomností tady potvrdit, že to jsou političtí vězni. I když tu máme organizace, jako třeba Amnesty, které tvrdí, že tomu tak není,“ prohlásil jeden ze stoupenců katalánské nezávislosti Jaume.

Na koncert přišli i někteří příbuzní zadržovaných, třeba sestra aktivisty Jordiho Cuixarta – k bratrovi se obrátila s emotivní výzvou. „Posílám ti vzkaz míru, dialogu a svobody. Uvnitř vězení Soto del Real, jehož zdi jsou neprostupné, zdají se mi jako by byly ze skla. Cítím se ti být blízko a vím, že dříve nebo později budeme spolu,“ uvedla.

Sedm z osmi bývalých katalánských činitelů a bývalý šéf národního shromáždění Jordi Sanchéz kandidují v předčasných volbách, které proběhnou už 21. prosince.

„Toto hlasování bude o obraně demokracie, proti těm, kteří naše činitele uvěznili, proti lidové straně i socialistům. Jednadvacátého prosince budeme nejen bránit katalánskou republiku, ale také demokracii, a to nejen tady, ale i všude jinde,“ zdůraznil člen separatistické strany ERC Gabriel Rufian.

Separatističtí lídři se zřejmě dostanou na svobodu na kauci

V pátek zadržení opět vypovídali před soudem poté, co kauzu převzal nový soudce. Španělská média očekávají, že by mohl rozhodnout o propuštění všech deseti Katalánců na kauci. Verdikt by měl padnout v pondělí.

Obžaloba jejich propuštění odmítá. „Poté, co se dopouštěli ilegálního jednání, říkají teď vyšetřovaní, že budou dodržovat ústavu a řídit se výhradně demokratickými pravidly, a poté musí být propuštěni, aby se mohli zapojit do volebního procesu. My jsme před soudem prohlásili, že tu stále existuje riziko jich útěku. Významná část katalánské vlády, která iniciovala puč, je totiž v zahraničí a i zadržovaní by mohli utéct,“ míní prokurátor Javier Ortega.

Uvězněné politiky a aktivisty podpořil i katalánský expremiér Carles Puigdemont. Ten zůstává spolu se čtyřmi exministry v Bruselu, kde čeká na rozhodnutí belgické justice o vydání do Španělska. Soudní jednání by se mělo konat v pondělí.