Kvůli brexitu se lidé z Evropy přestávají stěhovat do Británie. Naopak sílí vlna navrátilců

Čistá migrace do Británie, tedy rozdíl mezi počtem přistěhovalců a vystěhovaných lidí, prudce klesla za rok od referenda o vystoupení z EU, a to o 106 tisíc lidí na 230 tisíc osob. Podle britského statistického úřadu lze tento propad z více než tří čtvrtin přičíst poklesu čisté migrace občanů Evropské unie do Británie.

Změny v migrační politice Londýna, související s nadcházejícím odchodem země z EU, jsou tak podle statistiků patrně klíčovým faktorem při rozhodování lidí, zda Británii opustí nebo se do ní přistěhují.

„Rozhodování týkající se migrace jsou ale složitá a zmíněná čísla ovlivňují i další faktory,“ uvedla Nicola Whiteová, která na britském statistickém úřadě vede oddělení zabývající se mezinárodní migrací.

Úřad upřesnil, že za dobu dvanácti měsíců do letošního června přišlo do Spojeného království 570 tisíc lidí a 342 tisíc odešlo.

Migrace do Británie ze zemí Evropské unie byla podle statistiků v tomto období nejnižší od června 2013 a počet unijních občanů, kteří zemi opustili, vzrostl o třetinu. Naopak stabilní zůstával počet lidí z nečlenských zemí EU, kteří ze země odešli. Počet žádostí občanů Evropské unie o britské občanství vzrostl podle úřadu o 80 procent.

Migrace hrála roli v rozhodování o vystoupení z EU

Právě obavy z dopadu vysokého počtu přistěhovalců byly jedním z hlavních faktorů, který přiměl Brity vyslovit se v referendu pro odchod z EU. Současná konzervativní vláda premiérky Theresy Mayové uvedla, že volný pohyb osob z EU do Británie musí skončit.

Podle oficiálních údajů nyní žije v Británii asi 3,2 milionu lidí z jiných zemí Unie, Britů v EU je zhruba 1,2 milionu.

Vládní dokumenty, které unikly v září do médií, ukazují, že Británie zvažuje opatření na omezení přistěhovalectví pro všechny, vyjma vysoce kvalifikovaných pracovníků z EU. Některé firmy tyto plány označily za alarmující.