Česká ambasáda v Londýně dostala přestavbou svěží tvář. Budova stojí na jedné z nejdražších ulic

V Londýně se večer slavnostně znovuotevře česká ambasáda. Oslavy ukončení dvouleté rekonstrukce za téměř 120 milionů korun doprovodí i světelná show. Stavba ze 70. let stojí na jedné z nejprestižnějších ulic nedaleko Kensingtonského paláce, kde žijí princ William a vévodkyně Kate.

Ambasáda patří v Británii ke známým a ceněným objektům. „Výsledkem rekonstrukce, která trvala bezmála dva roky, je svěží, omlazená tvář budovy velvyslanectví, která nechává vyniknout detailům,“ uvedl český velvyslanec v Londýně Libor Sečka.

Budova podle něj působí elegantně a velmi pozitivně. Fasáda ambasády přitom v důsledku statusu památky nedoznala zásadních změn a v rámci přestavby prošla hlavně očistou. Nově by mělo velvyslanectví být méně energeticky náročné. Čeští občané tam nyní najdou modernizované vízové oddělení.

Během slavnostního znovuotevření budou moci hosté vstoupit kromě reprezentačních prostor i do zrekonstruovaného podzemního kinosálu. Na programu večera je kromě přehlídky současného českého umění také vystoupení světově uznávaného barmana Pavla Tvaroha a světelná show zvýrazňující architektonické prvky budovy.

Na ambasádu se nově sestěhovaly české vládní agentury pro cestovní ruch, obchod a investice. „CzechInvest pomáhá lákat zahraniční investory do ČR. Proto je pro nás nová lokalita úplně výborná. Jsme blíže centru Londýna, tím pádem blíže naším klientům a investorům,“ konstatovala ředitelka CzechInvest v Británii a Irsku Lucie Polášková.

V době brexitu má ambasáda hrát důležitou roli pro budoucí české zájmy. „Česká ambasáda je symbolem. Investice, která se uskutečnila, není jenom investicí do rekonstrukce ambasády, ale je to současně i investice do vztahů. Budujeme nové vztahy s Velkou Británií, v době brexitu dostanou nový charakter. A ambasáda je fantastický nástroj, který nám pomůže naše vztahy lépe rozvinout,“ je přesvědčen Sečka.


Původní podobu ve stylu brutalismu vtiskl komplexu na rohu Kensington Palace Gardens a Bayswater Road architekt Jan Šrámek a jeho spolupracovníci Jan Bočan a Karel Štěpánský. 

Původní, oceněnou budovu získali Slováci

Stavební práce skončily v roce 1970 a o rok později získalo tehdejší československé velvyslanectví nejprestižnější britskou cenu Královského institutu britských architektů (RIBA) za nejlepší stavbu vytvořenou v Británii zahraničními architekty.

KGB využívala československé diplomaty z ambasády jako své agenty (zdroj: ČT24)

Po rozpadu Československa připadla původní budova velvyslanectví Slovensku, zatímco čeští pracovníci obsadili prostory určené do té doby pro byty zaměstnanců, obchodní a konzulární oddělení. O dvě desetiletí později byl podle ministerstva zahraničí objekt ve špatném technickém stavu a neodpovídal potřebám a požadavkům resortu. Rekonstrukce začala v září 2015.