Zbytky výstroje středověkých rytířů či zbraně. Pole u Grunwaldu ukrývají archeologické poklady

Archeologové u polského Grunwaldu letos našli překvapivé množství předmětů (zdroj: ČT24)

Polští archeologové na polích kolem Grunwaldu už čtyři roky intenzivně hledají pozůstatky jedné z největších bitev středověku z roku 1410. Letošní sezonu považují za nejúspěšnější. Kromě částí výstroje rytířů našli třeba i pražské groše.

Archeologické práce pomáhají určit přesný prostor, kde se křižácká a polsko-litevská vojska střetla. Na polích o rozloze několika kilometrů čtverečních stály 15. července 1410 proti sobě početné armády. Přesné stavy známé nejsou, píše se o desetitisících, ale i milionech mužů. Mezi nimi byli i čeští žoldnéři v čele s Janem Žižkou – bojovali mimochodem na obou stranách.

Nejvíce předmětů i hrobů našli archeologové na místě, kde byla rok po bitvě postavená kaple. S určitostí je možné říct, že právě tam se bojovalo. Dnes zbyly z kaple jen ruiny.

Pravděpodobně měl na místě hlavní stan velmistr Řádu německých rytířů. Je možné, že tam padl. V okolí se našly desítky ostatků bojovníků. Nejcennějším nálezem je pečeť. „To, že se pečeť našla právě tady, může svědčit o jejím používání Řádem německých rytířů v 15. století,“ uvedl historik Szymon Drej.

Mezi nálezy jsou části zbraní, výzbroj i groše

Archeologové našli i několik pražských grošů, podkovy a části zbraní i výstroje rytířů na koních. „Svědčí to o tom, že jsme čím dál blíže místu, kde se odehrál největší boj během bitvy u Grunwaldu. Takové množství předmětů tu teorii potvrzuje,“ uvedl archeolog Piotr Nowakowski.

Část nalezených předmětů je už v rukou restaurátorů z univerzity v Lodži, uvedl zpravodaj ČT Miroslav Karas. Mezi nimi je třeba i bojová sekera – práce restaurátorů začíná jejím očištěním.

„Následně ji vložíme do slabého roztoku kyseliny octové, aby zbytky rzi zmizely,“ popsal postup Mariusz Rychter. Během několika týdnů projde tento nález ještě dalšími úpravami. Veřejnost by si ho mohla prohlédnout v létě 2018, dodal Karas.