Model Čína? Připravme se, že Britové možná odejdou bez dohody, sdělil Barnier

Hlavní vyjednávač EU pro brexit Michel Barnier připustil možnost, že s Brity nakonec nedojde k žádné dohodě. Podle něj by se na tuto možnost měli všichni připravit. Spojené království by se tak v den svého odchodu z EU ocitlo v režimu společného práva Světové obchodní organizace (WTO) a zbývající sedmadvacítka by s ním měla podobné vztahy jako třeba s Čínou.

Slova o tom, že Evropská unie se připravuje na možnost, že Brusel a Londýn nedospějí k dohodě, sdělil Barnier v rozhovoru s francouzským nedělníkem Journal du Dimanche. „Každý by se na to měl připravit, státy i podniky – my sami se na to technicky připravujeme,“ uvedl doslova.

Zároveň zdůraznil, že on sám si tento scénář nepřeje. Podle něj by to Velkou Británii vrátilo zpátky o čtyřiačtyřicet let, tedy do doby před jejím vstupem do evropského společenství. Bez příslušné dohody se ovšem Londýn 29. března 2019 ocitne v režimu společného práva WTO a EU s ní bude mít podobné vztahy jako například s Čínou.

Rozhovory, které nikam nevedou

O možnosti odchodu bez dohody už dříve hovořila i britská premiérka Theresa Mayová, která zdůraznila, že lepší žádná dohoda než nějaká špatná. Evropská unie nakonec dala v pátek Londýnu dva týdny na to, aby vyjasnil své pozice ohledně podmínek „rozvodu“ tak, aby mohl summit EU v polovině prosince rozhodnout o posunu rozhovorů do jejich druhé fáze, tedy například k nové vzájemné obchodní dohodě.

„Přejeme si dosáhnout dohody do patnácti pracovních dnů, s ohledem na Evropskou radu 14. a 15. prosince. V současnosti tak daleko nejsme,“ podotkl unijní vyjednávač. „Schůzka bude odložena, pokud pokrok nebude dostatečný,“ dodal. Jednání o obchodní dohodě by tak mohla začít až v únoru nebo březnu. Barnier potvrdil, že od ledna by jinak mohly běžet rozhovory o dalších aspektech budoucích vztahů.

Britský ministr pro brexit David Davis mezitím v nejnovějším rozhovoru pro Sky News prohlásil, že Unie souhlasila s postojem Londýna, že v nynější první fázi rozhovorů ještě nepředloží svou představu o finančním vyrovnání.

„My jsme řekli: Dobrá, budeme postupovat v tomto pořadí, ale nepředstavujte si to tak, že na konci dostanete číslo nebo vzorec (finančního vyrovnání). Budeme směřovat k tomu procesu, ale nebudete mít číslo nebo vzorec dříve, než postoupíme do další fáze. Oni to akceptovali,“ tvrdí Davis.

Spor o irskou hranici

Londýn s Bruselem se aktuálně pře například o to, jak zamezit obnovení „tvrdé“ hranice mezi Británií a Irskem po brexitu. „Tragický konflikt mezi protestanty a katolíky se neodehrál tak dávno… Neudělám nic, co by oslabilo tento mírový proces,“ zdůraznil Barnier.

Ostatních sedmadvacet unijních zemí chce v rozhovorech s britskou stranou přednostně vyřešit tři okruhy otázek. Kromě hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou jsou to práva občanů a finanční vyrovnání.

Harmonogram vystoupení Velké Británie z EU
Zdroj: ČT24