V Texasu útočil bývalý voják odsouzený za domácí násilí, masakr zastavil ozbrojený svědek

Události: V Texasu vraždil bývalý voják (zdroj: ČT24)

Za nedělním útokem v texaském baptistickém kostele stál propuštěný příslušník amerického letectva, který byl trestán za domácí násilí. Oznámila to mluvčí letectva. Podle dostupných informací neměl 26letý běloch Devin Kelley vazby na teroristy. V kostele zastřelil 26 lidí a další dvě desítky zranil. Následně ho postřelil svědek a útočník spáchal sebevraždu.

Mluvčí letectva Ann Stefaneková uvedla, že útočník od roku 2010 do svého propuštění sloužil na základně v Novém Mexiku a jeho specializací byla logistika. Soud ho v roce 2012 shledal vinným z násilí na manželce a dítěti a uložil mu roční vazbu. 

Kelley žil na předměstí San Antonia a zřejmě nepatřil k teroristické organizaci. V době incidentu měl černé oblečení a neprůstřelnou vestu. Jeho motiv je zatím neznámý, policie ale zkoumá jeho příspěvky na sociálních sítích z posledních dnů, včetně jednoho, kde byla vyfocena poloautomatická zbraň AR-15, kterou muž při útoku použil a kterou si koupil loni.

Obyvatelé předměstí San Antonia řekli, že byla v poslední době z míst, kde muž bydlel, slyšet hlasitá střelba, která podle nich vycházela z automatické zbraně. Podle místního šerifa do kostela čas od času chodili příbuzní jeho ženy. V době masakru ale uvnitř nebyli.

Mluvčí texaské policie Freeman Martin také uvedl, že útočník před činem poslal své tchyni několik výhružných textových zpráv. Na útěku pak telefonoval svému otci, že byl postřelen.

Mezi oběťmi je pastorova dcera i osm členů jedné rodiny

Útočník začal střílet v kostele v obci Sutherland Springs během nedělní ranní bohoslužby. Mezi mrtvými je čtrnáctiletá dcera místního pastora, který sám byl v době střelby mimo město. Jedním ze zraněných je pětiletý Rylan, kterého útočník střelil hned čtyřikrát. 

Mezi oběťmi byla také těhotná žena a její tři děti. Zemřel i její švagr a jeho dítě a nejméně dva další členové této rodiny. Nejméně tři další jejich příbuzní byli mezi zraněnými. Obětem vraha bylo od 18 měsíců do 77 let. Deset zraněných je stále v kritickém stavu v nemocnici.

Tragédie je tentokrát o to horší, že se stala v kostele – bezbranní lidé byli zastřeleni na místě bohuslužby. Truchlíme pro ně a podporujeme jejich rodiny.
Gregg Abbott
guvernér Texasu

Většímu krveprolití zabránil jeden z místních obyvatel

Při útěku z kostela na střelce vystřelil jeden z místních obyvatel Stephen Willeford. Útočník pak upustil svou zbraň, nasedl do auta a odjel. Willeford ho spolu s Johnniem Langendorffem pronásledoval.

„Viděl jsem přestřelku, a když útočník ujížděl, k mému náklaďáku přiběhl pán s puškou. Stručně mi řekl, co se stalo a že ho musíme dostat. Po celou dobu jsem mluvil s dispečerem a říkal mu, kudy jedeme,“ sdělil Langendorff.

Pachatele policie nalezla mrtvého se střelným zraněním poté, co naboural. V autě měl ukryté další zbraně. „Domnívám se, že i na silnici došlo k přestřelce a pak k havárii,“ řekl šerif Joe Tackitt. Pachatel se poté patrně sám zastřelil, dodal Tackitt.

Masakr malé texaské město s 600 obyvateli těžce zasáhl. „Jsme jako rodina. Donutilo nás to zastavit se, začít se modlit a zjistit, jak můžeme pomoct. Budeme se snažit, abychom utěšili pozůstalé, jak budeme umět,“ konstatoval pastor Lee Rios.

Americký prezident Donald Trump označil incident za hrůzný a zároveň uvedl, že „nelze slovy zachytit bolest a smutek“, který Spojené státy cítí. „Američané udělají to, co jim jde nejlépe, semknou se,“ řekl americký prezident.

K incidentu v Texasu došlo přibližně měsíc po nejtragičtějším masakru střelnou zbraní v dějinách USA. Začátkem října při něm zahynulo v Las Vegas 58 lidí a přes 500 jich bylo zraněno.

Útočník tam střílel do davu 22 tisíc účastníků koncertu country zpěváka Jasona Aldeana konaného v rámci pravidelného festivalu Route 91 Harvest.

Pachatel se sám zastřelil ještě před příchodem policie, která ho šla zneškodnit do 32. patra hotelu, z něhož střílel. Jeho motiv stále není jasný.

Nejhorší rok v historii

Demokraté po nejnovější masové střelbě v kostele opět začali volat po regulaci přístupu ke zbraním, uvedl zpravodaj ČT Martin Řezníček s tím, že letos už je v USA 112 obětí podobných masakrů – podle všeho jde o nejhorší rok v historii měření v této zemi.

„V průměru se v USA odehrála jedna hromadná střelba denně, tedy minimálně byli denně postřeleni nebo zastřeleni čtyři lidé,“ upozornil Řezníček s tím, že jde o „obrovská čísla ve srovnání s jinými vyspělými zeměmi“.

„Podle průzkumů i 70 až 75 procent majitelů zbraní podporuje nějaké zpřísnění – třeba odstranění výjimek, díky kterým může zbraň do ruky dostat kdokoli. Uvědomují si, že ústavní úprava byla zamýšlena proto, aby zbraně měli zákona dbalí občané,“ podotkl amerikanista Jiří Pondělíček.

Pro omezení zbraní se na Twitteru vyslovil exprezident Barack Obama, který se mnohokrát snažil neúspěšně protlačit změny – ty ale narážely na odpor zbrojařské organizace a republikánů v Kongresu, kteří se ohánějí příslušným článkem v ústavě o svobodě držení zbraní.

Současný prezident Trump, jenž je také republikán, si myslí, že texaský útočník měl psychické problémy, a není problém v kontrole držení zbraní. „Je to velmi smutná událost,“ uvedl při návštěvě Japonska.