Soudruzi navolili politbyro. O miliardě a půl Číňanů bude rozhodovat sedm mužů

Události ČT: Ze sedmi členů politbyra je pět nových (zdroj: ČT24)

Komunistická strana Číny představila stálý výbor politbyra, který určuje dění v zemi. Čínský prezident Si Ťin-pching zůstane v čele vládnoucí Komunistické strany Číny i v druhém pětiletém období. Své místo ve stálém výboru politbyra si udržel také premiér Li Kche-čchiang. Zbývajících pět členů bylo ale vyměněno. V rámci sjezdu výrazně posílila pozice současného prezidenta. Stal se nejmocnějším vůdcem Číny od dob Mao Ce-tunga.

„Zásadní je, že počet členů politbyra se nemění. Během sjezdu a před ním se spekulovalo, že jich bude o dva méně, nebo o dva více,“ uvedla asijská zpravodajka ČT Barbora Šámalová. Nejmocnějších mužů Číny tak bude i nadále sedm. „V následujících pěti letech budou rozhodovat o životech 1,4 miliardy obyvatel,“ konstatovala. 

Šámalová: Politbyro bude rozhodovat o životech 1,4 miliardy Číňanů (zdroj: ČT24)

Kromě prezidenta a premiéra se politbyro zcela vyměnilo. Mezi pěti odcházejícími členy stálého výboru politbyra je i protikorupční šéf Wang Čchi-šan, který v 69 letech odchází do politického důchodu, jehož neoficiální hranicí je v čínské hierarchii 68 let. Nahrazuje ho 60letý Čao Le-ťi, dosavadní mocný personální šéf strany.

Do užšího vedení politbyra postoupil také 67letý Li Čan-šu, šéf centrálního úřadu ústředního výboru, který se zabývá administrativními záležitostmi. Dalšími členy stálého výboru se stali předseda šanghajských komunistů, 63letý Chan Čeng, ředitel úřadu pro politický výzkum, 62letý Wang Chu-ning, a jeden ze čtyř místopředsedů vlády, 62letý Wang Jang. U nikoho z nich se neočekává, že by po pěti letech získali další mandát.

Všem členům výboru je přes 60 let, přičemž se čekalo, že nástup nějakého padesátníka by mohl ukázat na Siova potenciálního náhradníka. „Beru své znovuzvolení nejen jako podporu svého díla, ale také jako povzbuzení, které mě přiměje k tomu, abych dál šel kupředu,“ prohlásil 64letý Si v přímém televizním přenosu.

„Oproti zvyklostem mezi nimi není jednoznačný následník trůnu, který by vedení převzal za pět let v roce 2022,“ doplnila Šámalová. To podle zpravodajky může znamenat, že Si Ťin-pching hodlá následující pětiletku vyhradit hledání kandidátů a jejich profilování.

Druhou variantou je, že současný prezident chce změnit nepsané pravidlo obměny vůdců po jedné dekádě a v čele Číny zůstat i v třetím volebním období. „O tom se hodně mluví od chvíle, kdy si pro nejžhavějšího kandidáta přišlo protikorupční komando a vyloučili ho ze strany,“ popsala boj o moc v zemi jedné strany.

  • Si Ťin-pching si vybudoval pověst bojovníka proti korupci, což mu přináší popularitu u čínského obyvatelstva. „Také je to účinný zastrašovací prostředek pro potenciální oponenty,“ podotkla Šámalová.

Podle americké televize CNBC někteří investoři doufají, že s potvrzeným mocenským postavením Si nyní bude moci prosadit odvážné ekonomické a finanční reformy, které uchrání hospodářství před šokem. Pokračující úsilí o rozsáhlé změny brzdily obavy o sociální stabilitu a z konfliktů zájmů.

Podle sinologa Jeana-Pierra Cabestana z baptistické univerzity v Hong Kongu se Si nechce s nikým dělit o moc. „Nechce mít někoho, kdo by mu dýchal za krkem s přípravou nástupnictví,“ řekl agentuře AFP. „Chce udržovat tlak na všechny a užívat si moci dalších pět nebo deset let, aniž by si svázal ruce,“ dodal.

Do užšího vedení čínských komunistů se proto podle všeho nedostal Siův chráněnec, 57letý Čchen Mi-ner, nynější šéf komunistické strany v jednom z nejvýznamnějších čínských měst Čchung-čchingu. Podle CNBC to ale pro investory nepředstavuje žádný nepříznivý signál, naopak případný Siův třetí mandát by znamenal jistotu kontinuity politiky čínského vedení.

Nejmocnější vůdce od dob Maa

Mocenská pozice současného prezidenta výrazně posílila, když delegáti sjezdu Komunistické strany Číny schválili zařazení jeho ideologie do stanov strany. To se žádnému jinému vůdci během úřadování nepodařilo, s výjimkou Mao Ce-tunga. Si se tak stal nejmocnějším vládcem od Maových dob, konstatovala Šámalová.

Podle zpravodajky to znamená, že v rámci strany bude současný vůdce ještě nedotknutelnější a umocní se i kontrola společnosti. Uplynulých pět let přineslo oproti předchozí době zvýšené zatýkání ochránců lidských práv, disidentů či právníků, kteří se angažovali v citlivých případech.

Co se týče priorit, prezident Si se soustředí na obchod se západem a vznik nové Hedvábné stezky. S tím souvisí i investice do infrastruktury v zemích, přes které povedou železniční a námořní trasy, které mají zajistit přepravu čínského zboží až do evropských domácností.