Bouře Ophelia udeřila v Irsku. Tisíce lidí jsou bez elektřiny

Meteorolog ČT Vladimír Piskala: Velmi podobnou trasu hurikánu jsme zaznamenali v roce 1961 (zdroj: ČT24)

Bouře Ophelia, která dorazila k Britským ostrovům, zasáhla plnou silou Irsko. Silný vítr vyvracel stromy a sloupy elektrického vedení. Bez elektřiny je na 230 tisíc domácností a podniků, informovali energetici. Dva lidé, žena a muž, zemřeli po pádu stromu na auto. Během bouře zahynul také muž, který se snažil s motorovou pilou odstranit jiný spadlý strom. Ophelia je označována za nejsilnější bouři, jaká kdy byla ve východní části Atlantiku zaznamenána.

Meteorologové uvedli, že poryvy větru dosahovaly na jižním pobřeží Irska rychlosti až 176 kilometrů v hodině. Vydali varování i pro Skotsko, Wales, Severní Irsko a ostrov Man a pro severní a jižní Anglii, kde platí výstraha před záplavami.

Premiér vyzval, aby lidé nevycházeli

Uzavřené jsou školy i úřady. Zrušeno bylo 150 letů. Ruší se trajekty a železniční i autobusové spoje. Irská policie vyzvala motoristy a cyklisty, aby vůbec nevyjížděli, pokud to není nezbytně nutné. Lidé by se podle ní neměli raději vydávat k pobřeží, protože to může být nebezpečné. Vlny dosahují až desetimetrové výšky.

Premiér Leo Varadkar uvedl, že místní elektrárenská společnost ESB opraví elektrické vedení, jakmile to bude bezpečné. Obyvatele vyzval, aby zůstali doma, dokud se bouře nepřežene.

Irská vláda už dříve vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti v několika okresech na západě země a uvedla do pohotovosti armádu. 

Irský zpravodaj BBC uvedl, že Ophelia bude nejsilnější bouří, jaká zasáhla Irsko za poslední půlstoletí. Shodou okolností uplynulo v pondělí 30 let od takzvané Velké bouře, která v roce 1987 zabila v Británii dvě desítky lidí a skácela odhadem na 15 milionů stromů.

Bouře přinesla k jihozápadu Anglie silnější vítr
Zdroj: ČTK/AP/Ben Birchall

V neděli  se ještě coby hurikán přehnala Ophelia přes Azorské ostrovy, kde nezpůsobila větší škody. Souostroví zasáhla jen okrajem.

Hasiči byli přivoláni na několik míst kvůli lokálním záplavám a na ostrově Sao Miguel kvůli spadlému stromu. Zrušeno bylo několik letů mezi ostrovy a také na portugalskou pevninu. Měnit své plány muselo asi 800 pasažérů.

Místo jejího vzniku je velmi nezvyklé. V Atlantiku sice hurikány vznikají často, jen výjimečně ale v jeho východní části, tedy blíže Evropě.