Otec střelce z Las Vegas byl bankovní lupič. FBI ho dala na seznam nejhledanějších osob

Zatímco o střelci z Las Vegas vyšlo najevo, že měl doma arzenál zbraní a munice, pozornost médií vyvolává také osobnost jeho otce. Benjamin Hoskins Paddock se totiž dostal na seznam nejhledanějších osob FBI. V době, kdy mu bylo přes třicet let, prodával drtiče na odpadky a pracoval jako opravář v Tucsonu. Zároveň ale měl další zdroj příjmů – vylupoval banky, napsal zpravodajský server The New York Times.

Během osmnáctiměsíčního období v letech 1959 a 1960 Paddock přepadl dvě pobočky Valley National Bank ve Phoenixu, odkud si odnesl 25 tisíc dolarů. Úřady ho dopadly v Las Vegas. V roce 1961 byl odsouzen na dvacet let ve federální věznici.

Tehdy bylo Stephenu Paddockovi, střelci z Las Vegas, osm let. Jeho bratr Eric Paddock v pondělí řekl, že jim otec prakticky zmizel ze života. Sám se narodil v době, kdy byl jeho otec na útěku, a děti vychovávala matka.

Benjamin Paddock si z trestu odseděl sotva polovinu. V roce 1968 uprchl z věznice La Tuna a dostal se do San Francisca, kde vyloupil další banku. Pak odcestoval na pobřeží a usadil se v Oregonu. Změnil svůj vzhled – oholil si hlavu, nechal si růst na dvě poloviny rozdělenou bradku a změnil si jméno na Bruce Werner Ericksen.

V roce 1969 ho FBI dala na seznam nejhledanějších osob. Popis zněl: „Výška 193 centimetrů, 111 kilogramů, diagnostikovaný jako psychopat.“ Na informačním plakátu o jeho stíhání dále stálo, že má údajně sebevražedné sklony, patrně je ozbrojený a krajně nebezpečný. A také to, že jde o náruživého hráče bridže.

V Oregonu hrál Benjamin Paddock poker s přáteli ve městě Eugene a koncem 70. let založil v Oregonu první hernu na bingo – Bingo Center ve Springfieldu. Prostřednictvím právníka si vypůjčil dvanáct tisíc dolarů od Fredericka van Deinse II. na nákup vybavení do herny na bingo.

„Nikdo neměl tušení, kým byl předtím,“ řekl van Deinse v rozhovoru poskytnutém TNYT v noci na úterý. Benjamin Paddock, kterému se říkalo „Bingo Bruce“, podle něj nikdy nemluvil o své minulosti, rodině, ani o tom jak se dostal do Oregonu, a už vůbec ne o bankovních loupežích.

Události: V Las Vegas pokračuje vyšetřování masakru na koncertu (zdroj: ČT24)

FBI ho dostala do vazby, na svobodu vyšel po roce

Poprvé se o tom prý dozvěděl v noci šestého září 1978, kdy van Deinse vedl v herně partii binga. Do herny přišla skupinka mužů, kteří Benjamina Paddocka požádali, aby jim pomohl vyřešit nějaký problém venku. Byla to zástěrka – jakmile vyšel ven, zatkli ho federální agenti.

„Byl to podvodník,“ dodal van Deinse. „A já jsem to odnesl, moje peníze byly pryč.“ Podle jeho slov si Paddock posléze z federální věznice dopisoval s přáteli z Eugene. Ale znovu jeho pobyt ve vězení netrval dlouho. Tentokrát byl propuštěn na podmínku po roce stráveném ve vazbě.

Benjamin Paddock se vrátil do města Eugene, kde ho uvítali volení představitelé – podle informací z dobového tisku tehdejší starosta města vypověděl před federálním soudem, který rozhodl o podmínečném propuštění, že Paddock „udělal zatracenou spoustu dobrého pro místní děti“.

Benjamin Paddock se také vrátil k bingu, otevřel hernu sponzorovanou církví, ale znovu se dostal do problémů. Státní úřady ho v 80. letech obvinily z vymáhání výpalného. Občanskou žalobu Paddock vyřešil zaplacením odškodného ve výši 623 tisíc dolarů a poté odjel z Oregonu do Texasu, kde žil až do své smrti v roce 1998.