Rusko chystá podle NATO největší vojenské manévry od konce studené války

Horizont ČT24: Rusko chystá masivní cvičení u hranic s NATO (zdroj: ČT24)

Rusko se chystá na masivní vojenské cvičení, pravděpodobně největší od konce studené války. A to přímo na hranicích s NATO, v kaliningradské enklávě. Aliance odhaduje, že by se ho v září mohlo zúčastnit až 100 tisíc ruských vojáků, Rusko to ale nepotvrdilo. Manévry přicházejí v době napjatých vztahů mezi Moskvou a Washingtonem.

Operace Západ 2017 se uskuteční od 14. do 20. září v Kaliningradské oblasti a v Bělorusku, tedy na hranicích hned tří států NATO - Polska, Litvy a Lotyšska. Hlavním posláním masivního vojenského cvičení ruské armády je demonstrace síly nejen před vlastním publikem, ale především před tím cizím. A také demonstrace připravenosti hájit území, kam by podle Kremlu západní svět neměl nikdy vkročit. 

„Chápeme, proč to lidi na východě znepokojuje,“ uvedl letos v červnu šéf americké armády v Evropě generálporučík Frederick B. Hodges. „Jakýkoli nárůst ruské bojové síly v oblasti, kde se - jak vědí Rusové i my všichni tady v Litvě a dalších demokratických zemích - neděje nic, co by Rusy mělo ohrozit, situaci zkrátka destabilizuje,“ uvedl v květnu v Litvě americký ministr obrany James Mattis.

Otazníky opět vyvolává počet vojáků, který by se manévrů měl účastnit. Podle odhadů NATO až 100 tisíc. V takovém případě by se jednalo o jedno z největších cvičení od roku 1991.

Lavrov: Nevěřím, že si NATO myslí, že by ho Rusko mohlo napadnout

Moskva se brání. Západ 2017 je podle ní pravidelná a dopředu plánovaná akce. „Nevěřím, že by si opravdu mysleli, že by Rusko mohlo napadnout NATO,“ tvrdí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. 

Podle ruského velvyslance při NATO má jít maximálně o třináct tisíc mužů. Tedy limit pro to, aby Moskva nemusela podle mezinárodní smlouvy přizvat tým pozorovatelů. „Rád bych Rusy povzbudil, aby pozvali média, pozorovatele,“ řekl přesto šéf americké armády v Evropě Hodges.

Výzvu vyslyšel běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Slíbil přizvat přes osmdesát pozorovatelů včetně zástupců pobaltských států a Polska. V Bělorusku, kde se proti plánovanému cvičení protestovalo, dlouhodobě působí tisícovka ruských vojáků.

Posilování východního křídla severoatlantické aliance má podle generálního tajemníka případnou agresi ze strany Ruska odvrátit a ne ji vyprovokovat. Jens Stoltenberg to řekl během návštěvy Polska. Moskvu vyzval, aby během svých vojenských cvičení dodržovala mezinárodní dohody a byla transparentní.

„Minulý měsíc nás Rusko během summitu informovalo o svém chystaném cvičení Západ 2017. A to cvičení příští měsíc budeme velmi pozorně monitorovat,“ uvedl Stoltenberg.

Moskva tvrdí, že jejich počet teď navýší maximálně o dva tisíce. Podle polských ministerstev obrany a zahraničí ale Kreml chystá pro převoz do Běloruska čtyři tisíce vagonů. Ty by mohly pojmout až třicet tisíc mužů. „Jsme svědky nových propagandistických příběhů o rusko-běloruských cvičení Západ 2017 s cílem je démonizovat,“ reagoval na webu Politico vyslanec Ruska při NATO Alexandr Gruško.

Cvičení bylo obnoveno v roce 1999

Pravidelné manévry pod názvem Západ už pořádal Sovětský svaz. Moskva je obnovila v roce 1999, naposledy se konaly před čtyřmi roky. Svět se ale změnil. A s ním i Rusko. Masivní investice do obrany přinesly ultramoderní vybavení. To Rusové předvedli během okupace Krymu i ve válce v Sýrii.

K napětí mezi Kremlem a západem přispěla i ukrajinská krize, řada protiruských sankcí a posilování jednotek NATO na východě Evropy. „Rozšiřování NATO vedlo ke zvýšení napětí po třiceti letech,“ domnívá se šéf ruské diplomacie Lavrov. 

Na cvičení se chystá i NATO. Ještě na letošek je připravena akce s názvem Trident Javelin 17, které by se mělo účastnit na tři tisíce vojáků. Mnohem větší přijde příští rok s počtem až pětatřicet tisíc mužů a žen ve zbrani.