Tři vůdci protestů z Hongkongu byli odsouzeni k trestům vězení

Hongkongský odvolací soud udělil několikaměsíční tresty vězení za nezákonné shromažďování třem vůdcům prodemokratických demonstrací z roku 2014. Joshua Wong, hlavní osobnost protestů, si ve věznici odpyká šest měsíců, někdejší studentský vůdce demonstrací Alex Chow sedm měsíců a Nathan Law, jenž se loni stal nejmladším demokraticky zvoleným poslancem v Hongkongu, stráví v cele osm měsíců.

Odvolací soud zvrátil rozhodnutí soudu nižší instance, u kterého mladí vůdci demonstrací – jimž je nyní mezi 20 a 26 roky – loni vyvázli bez vězeňských trestů. Proti rozhodnutí nižšího soudu, který trojici odsoudil k veřejně prospěšným pracím, se odvolala hongkongská vláda.

Politické rozhodnutí s cílem znemožnit kandidaturu studentských vůdců?

Vládní odvolání kritizovaly organizace pro lidská práva, které krok hongkongské vlády označily za politické rozhodnutí s cílem předejít možným protestům v budoucnosti a zabránit těmto mladým lidem v účasti na politickém životě Hongkongu. Hongkongská vláda obvinění popřela.

Jak uvedl zpravodajský server BBC News, lidé odsouzení na více než tři měsíce nesmějí dalších pět let kandidovat v místních volbách v Hongkongu. Podle BBC měli všichni tři prodemokratičtí vůdci kandidaturu v plánu.

Law byl již v letošních volbách zvolen poslancem hongkongského parlamentu. Později ale byl zbaven mandátu, protože prý nedůstojným způsobem porušil formální podobu přísahy při nástupu do funkce a zpochybnil při ní nadvládu Číny nad zvláštní administrativní oblastí Hongkong. 

„Chceme svobodné volby“

Demonstranti v roce 2014 po 11 týdnů okupovali klíčové ulice Hongkongu, aby prosadili svůj požadavek na plně svobodné volby nejvyššího představitele města v roce 2017. Tento požadavek předtím zavrhla centrální čínská vláda, která znovu převzala správu nad někdejší britskou kolonií Hongkongem v roce 1997.

Zmínění tři aktivisté byli shledáni vinnými z toho, že na protest proti rozhodnutí Pekingu ohledně voleb přelezli 26. září 2014 plot před hongkongským vládním komplexem. Trojice byla společně s desítkami dalších nespokojenců zatčena. V reakci na to davy demonstrantů zaplavily o následujícím víkendu oblast a požadovaly jejich propuštění.

Policie proti nim zasáhla 28. září slzným plynem, což přivedlo do ulic další množství lidí. Na vrcholu protestních akcí bylo v ulicích až 100 000 osob.

Pýcha i vzdor vyvoleného města. Autorský dokument Hongkong: 20 let poté (zdroj: ČT24)

Podle kontroverzní volební reformy Pekingu, která se stala terčem protestů, musí kandidáty na správce Hongkongu nejprve nominovat a schválit většinou hlasů speciální výbor a až pak o nich hlasují voliči. V početném nominačním výboru mají přitom převahu přívrženci čínské ústřední vlády.