Výplatní listina bude kratší, „děkoval“ Trump Putinovi za vyhozené diplomaty

Šéf Bílého domu Donald Trump ironicky poděkoval ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi za vyhoštění pracovníků diplomatických zastoupení USA v Rusku. „Teď bude kratší výplatní listina,“ řekl americký prezident.

„Chtěl bych mu (Putinovi) poděkovat, protože se snažíme ušetřit na platech. Pokud jde o mě, jsem vděčný, že nechal jít tak velké množství lidí,“ vzkázal Trump ironicky do Moskvy.

Rusko koncem července ohlásilo, že USA musí omezit do 1. září svůj personál na velvyslanectví a konzulátech v Rusku o 755 pracovníků. Washington to označil za politováníhodné rozhodnutí.

Moskva reagovala na nový americký sankční zákon, který omezuje možnosti obchodní spolupráce USA s Ruskem, mimo jiné v klíčové energetické oblasti. Zákon drtivou většinou schválily obě komory Kongresu a navzdory svým výhradám ho poté podepsal i Trump.

Ruské rozhodnutí kromě amerických diplomatů zasáhne především místní ruské pracovníky, kteří vypomáhají jako řidiči, kuchaři a v dalších pomocných profesích. Na velvyslanectví v Moskvě a generálních konzulátech v Petrohradě, Jekatěrinburgu a Vladivostoku pracuje celkem 1210 osob. Jejich počet se má snížit na 455, paritně ke stavu ruských diplomatů v USA.

Odveta? USA prý budou chtít uzavřít ruský konzulát

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson už oznámil, že Spojené státy na ruské rozhodnutí o vyhoštění zareagují, a to začátkem září. Podle listu Kommersant Spojené státy vyzvou Rusko k uzavření jednoho z jeho čtyř konzulátů v USA.

Američtí vyšetřovatelé mezitím zkoumají možné vazby Trumpa a jeho lidí z kampaně na Moskvu předtím, než se stal miliardář prezidentem. Podle amerických tajných služeb zasahovala Moskva do voleb prostřednictvím hackerů. Kreml to odmítá a Trump mluví o honu na čarodějnice.

Ve vyšetřování se angažují čtyři výbory amerického Kongresu a hlavně zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, jehož navzdory prezidentově nevoli jmenovalo ministerstvo spravedlnosti. Trump ale odmítl spekulaci médií, že by jej chtěl odvolat.

Na druhou stranu ho překvapilo, že FBI byla u bývalého šéfa jeho volebního štábu Paula Manaforta. Agenti při akci zabavili dokumenty a další materiál.