Komisař OSN: Žádat uzavření Al-Džazíry je útok na svobodu slova

Požadavek Saúdské Arábie a jejích spojenců na uzavření katarské televize Al-Džazíra je podle vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zajda Raada Husajna útokem na svobodu slova. Uvedl to jeho mluvčí. Požadavek označil za nepřijatelný. Jde o jeden ze třinácti bodů, které čtveřice států požaduje po Kataru splnit v současné diplomatické krizi.

„Ať už se na ni díváte, či ne, ať se vám líbí, nebo nelíbí, ať souhlasíte s jejími postoji, či ne, vysílání Al-Džazíry v arabštině i v angličtině je legitimní a má miliony diváků. Požadavek, aby byla souhrnně uzavřena, je podle našeho názoru nepřijatelným útokem na svobodu vyjadřování,“ uvedl mluvčí komisaře Husajna Rupert Colville.

Čtveřice zemí požaduje uzavření Al-Džazíry kvůli tomu, že podle nich podporuje radikální islamisty. Televize obvinění odmítla s tím, že dává prostor všem stranám, a uvedla, že bude pokračovat ve svém nezávislém zpravodajství. Al-Džazíra má ve světě na 80 poboček, Saúdská Arábie a Jordánsko její pobočky ve svých zemích v nynější krizi uzavřely.

Al-Džazíra vyvolává už od svého vzniku v roce 1996 značné kontroverze, protože se nevyhýbá tématům ožehavým jak pro arabskou společnost, tak pro Západ. Neváhá kritizovat ani autoritářská vedení některých arabských zemí.

Skupina kolem Saúdské Arábie, včetně SAE, Bahrajnu a Egypta, začátkem června přerušila s Katarem diplomatické vztahy a uvalila na něj blokádu. Jako důvod tyto země uvedly, že Katar podporuje teroristické skupiny, což Katar odmítl.

Státům kolem sunnitské Saúdské Arábie se nelíbí ani styky Kataru s šíitským Íránem, který Rijád považuje ze hlavního rivala v regionu. Podle některých analytiků je ale za diplomatickou krizí obava Saúdské Arábie o její dominantní postavení v regionu, které Katar začal v poslední době ohrožovat.