Katar sponzoruje teroristy na nejvyšší úrovni, opřel se Trump do emirátu

Výzvy ke zmírnění bojkotu Kataru (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump vyzval Katar, aby zastavil financování a propagaci extremistů. Arabský stát obvinil z podpory terorismu na nejvyšší úrovni. S Katarem přerušila diplomatické styky více než desítka převážně arabských zemí. Jako důvod uvedly, že emirát destabilizuje bezpečnostní situaci v regionu a podporuje terorismus.

Katar čelí rozsáhlé blokádě, jejíž součástí je omezení letecké a námořní dopravy a uzavření pozemních hranic, tato opatření mohou už zakrátko zkomplikovat zásobování obyvatelstva.

Trump už v pátek prohlásil, že arabští lídři, s nimiž se v květnu setkal v Saúdské Arábii, ho vyzvali k jasnému postoji vůči Kataru. „Museli jsme se tedy rozhodnout: půjdeme tou snazší cestou, anebo konečně podnikneme těžké, ale nutné kroky? My musíme přestat financovat terorismus. Stát Katar je historicky, bohužel, sponzorem terorismu na velmi vysoké úrovni,“ konstatoval šéf Bílého domu.

Ministerstvo zahraničí Bahrajnu uvedlo, že Trumpův postoj vůči Kataru potvrzuje rozhodnost Spojených států bojovat proti terorismu ve všech jeho podobách. Spojené arabské emiráty pak ocenily Trumpovo „vedení v boji proti znepokojující podpoře extremismu ze strany Kataru“.

Saúdská Arábie už dříve uvedla, že země je odhodlána podniknout „rozhodné kroky k zastavení všech zdrojů financování terorismu“. Takový postoj země údajně zaujala na pozadí summitu arabských zemí a USA, kde Trump mluvil o islámském terorismu.

Trumpovy výroky kritizoval bezpečnostní poradce bývalého prezidenta Baracka Obamy Ben Rhodes. Podle něj USA zjevně nemají pro vyřešení krize žádnou strategii. Trumpovy bezmyšlenkovité výroky podle něj ohrožují americké operace proti radikálům a rovněž americké jednotky v regionu, krom toho podle něj mohou způsobit eskalaci konfliktu s Íránem.

Tillerson upozornil na utrpení lidí

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson přitom volá po zmírnění blokády Kataru - podle něj už země v boji proti terorismu udělala pokrok. Ministr ale dodal, že je nutné udělat víc. „Izolace škodí obchodním plánům a trpí kvůli ní prostí lidé, je také pravda, že blokáda Kataru jako vojenského spojence komplikuje boj proti teroristům Islámského státu a má humanitární následky,“ podotkl Tillerson.

Ke zmírnění blokády vyzval i německý ministr zahraničí. „Německo spolu s dalšími evropskými přáteli udělají všechno možné, aby se zabránilo eskalaci konfliktu, je třeba to vyřešit co nejdříve, abychom se mohli soustředit na skutečného nepřítele, a tím je Islámský stát,“ zdůraznil Sigmar Gabriel.

K řešení krize vyzývá také Turecko. „Dosud jsem si nevšiml, že by Katar podporoval terorismus,“ poznamenal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na jednání s katarským protějškem šajchem Muhammadem bin Abdarem Rahmánem Sáním v Moskvě řekl, že veškeré neshody by se měly řešit diplomatickou cestou. „Nemůžeme být v spokojeni v situaci, kdy se vztahy mezi našimi partnery zhoršují,“ řekl ruský ministr. Jeho země prý udělá všechno proto, aby se napětí v Perském zálivu snížilo.

Amnesty International uvedla, že „drastickou blokádou“ Kataru si Saúdská Arábie a její spojenci zahrává s životy tisíců lidí. Výsledkem sporu může být podle organizace jen „strádání, strach a slzy, rozdělení rodin a zhoršení životních podmínek“.

Arabské země ovšem tyto výzvy nijak nekomentovaly. Na jejich černé listině teroristů se objevují další jména. Například sunnitský duchovní Júsuf Karadáví nebo IT firma Doha Apple Company či několik katarských charitativních společností. Polovina organizací ze seznamu jsou protivládní hnutí, včetně několika extremistických. Podle katarských úřadů jde o zkreslené informace.

„Jsou to nepodložené věci, část těchto lidí třeba vůbec v Kataru nikdy nebyla. Jsou tu někteří členové katarských bezpečnostních složek nebo neziskových organizací uznávaných OSN. Jsou tu i novináři, kteří nepatří k žádné politické straně,“ prohlásil katarský ministr zahraničí Mohammed bin Abdar Rahmán Sání.

Analytici vidí za rozhodnutím arabských států otevřenou politiku Kataru, který udržuje styky s šíitským Íránem a provozuje v arabském světě velmi sledovanou televizi Al-Džazíra.

Bývalý britský protektorát Katar je nejbohatší stát světa díky zásobám ropy a zemního plynu. Je to absolutistická arabská monarchie pod vládou emíra Tamíma ibn Hamada Al Sáního, jehož rodina vládne od poloviny 19. století. Parlament v zemi neexistuje.

Etničtí Arabové tvoří asi 40 procent obyvatelstva, zbytek jsou přistěhovalci, zejména z Indie, Íránu či Pákistánu. Celkem 93 procent obyvatel vyznává islám, kolem pěti procent křesťanství. Muslimové jsou většinově sunnité, šíitů zde žije ale přes 30 procent.

Katar je domovskou zemí vlivné televizní stanice al-Džazíra. V občanské válce v Sýrii emirát podporuje protivládní islamistické povstalce z fronty an-Nusra, která je napojená na Al-Káidu.

Al-Džazíra
Zdroj: ČTK/AP/Kamran Jebreili