Česko vyšlo z diskuze o svobodě médií dobře. Polsku hrozí ztráta hlasovacích práv

Události: Česká média jsou svobodnější než v Polsku či Maďarsku (zdroj: ČT24)

Evropští poslanci diskutovali o poměrech v české žurnalistice. Rozpravu iniciovaly nedávné nahrávky rozhovorů novináře MF Dnes s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Jsou na nich slyšet slova o článcích namířených proti politickým konkurentům bývalého ministra financí. Podle eurokomisařky pro obchod Cecilie Malmströmové v České republice není demokratický řád systematicky ohrožen. Podobné diskuse se již v Bruselu vedly několikrát a některé země z nich vyšly výrazně hůře.

Jednou ze základních hodnot demokratického uspořádání je svoboda tisku. Za poslední tři roky se České republika co do nezávislosti médií propadla o deset příček na třiadvacátou pozici. „Každý rok zaznamenáváme propad, takže je třeba dávat pozor,“ upozornila Julie Majerczaková z nevládní organizace Reportéři bez hranic.

Česko se i přes pokles stále umisťuje před Francií, Británií nebo Spojenými státy. Pověst české žurnalistiky je dobrá i ve srovnání se zeměmi ve středoevropském prostoru. „Evropský parlament už dlouho kritizuje vládu maďarského premiéra Orbána kvůli zákonům, které přijímá nebo hodlá přijmout, obzvlášť v oblasti lidských práv, vysokých škol nebo nevládních organizací,“ připomněl zpravodaj ČT v Bruselu Bohumil Vostal.

Minulý měsíc dokonce Evropský parlament vyzval Evropskou komisi, aby s maďarskou vládou zahájila sankční řízení. „Něco takového – vyšetřování a prošetřování, probíhá s polskou pravicovou vládou. Evropská komise jí vytýká, že podkopává právní stát v Polsku tím, že ignoruje rozsudky polského ústavního soudu,“ uvedl Vostal.

Krom toho polská vláda strany Právo a spravedlnost změnila původně veřejnoprávní média na státní, která slouží zájmům konzervativního kabinetu. „Za to Polsku teoreticky hrozí zabavení hlasovacích práv v Bruselu,“ poznamenal zpravodaj ČT.

Debata o Berlusconim

České republice podobné sankce nehrozí. Europarlament žádnou rezoluci podle očekávání přijímat nebude. „Šlo pouze o debatu,“ vysvětlil Vostal, avšak informoval, že o riziku politického zneužívání médií v Česku jednal Europarlament vůbec poprvé za 13 let členství země v Evropské unii.

Vostal podotknul, že podobná diskuze se v Evropském parlamentu vedla v roce 2009. Týkala se tehdejšího italského premiéra Silvia Berlusconiho, který zároveň vlastnil nejsledovanější komerční média v zemi. „Na trhu měl dominantní postavení. Ani tehdy se europoslanci nerozhodli přijmout nějakou rezoluci,“ uzavřel zpravodaj ČT.