Podle německého listu se Abedi před atentátem vracel z Libye přes Prahu, Chovanec to popřel

Údajný útočník z Manchesteru letěl přes Prahu (zdroj: ČT24)

Britská policie v souvislosti s pondělním teroristickým útokem v Manchesteru zadržuje osm lidí. Deník The Independent s odvoláním na své zdroje napsal, že při raziích našly bezpečnostní jednotky také výbušniny, které mohly posloužit k dalším atentátům. Jedno zařízení policie zlikvidovala řízeným výbuchem. Předpokládaný atentátník Salman Abedi se podle německého listu Der Tagespsiegel nedávno vracel ze své cesty do Libye přes Prahu. Český ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD však ve čtvrtek odpoledne tuto informaci popřel.

Německé zpravodajské služby při hledání možné německé stopy v útoku zjistily, že Salman Abedi přiletěl 18. května do Manchesteru z Düsseldorfu. Abedi cestoval z Libye, ze které nejdřívě zamířil do Prahy. Neměcké služby nyní zjišťují, zda se Abedi v Německu s někým setkal, nebo pouze přestupoval.

Bezpečnostní činitelé také pátrají, zda se Abedi v Libyi nesetkal s příbuznými nebo osobami z takzvaného Islámského státu, který se k útoku v Manchesteru přihlásil. Prověřuje se také, z jakého letiště Abedi odcestoval do české metropole.

České bezpečnostní složky tuto informaci neměly a přes den jí prověřovaly. „Od zahraničních partnerů známe leteckou trasu osoby zmiňované médii v souvislosti s útokem v Manchesteru. Mohu potvrdit, že informace, že by tato osoba letěla přes Prahu, není pravdivá,“ oznámil odpoledne na twitteru Chovanec. 

V Británii pokračují po útoku, který si vyžádal 22 obětí, policejní razie. V noci na čtvrtek informovala BBC o řízeném odpalu v manchesterské čtvrti Moss Side. První kontrolovanou explozi provedla policie už v úterý na manchesterském předměstí Fallowfield v domě, ve kterém měl Abedi bydlet.

Vyšetřovatelé vycházejí z toho, že na přípravě atentátu se podílela celá skupina lidí, není proto vyloučeno, že v plánu byly i další údery. 

V úterý byl podle všeho zadržen Abediův starší bratr Ismail, ve středu pak bezpečnostní jednotky zatkly pět mužů a jednu ženu, která byla ale záhy propuštěna na svobodu. Ve vazbě skončil i blíže neupřesněný muž dopadený ve středoanglickém Nuneatonu. Zatím poslední dvě zatčení provedla britská policie ve čtvrtek ráno. Jeden člověk byl zadržen v oblasti Withingtonu, druhý v Manchesteru.

Podle britské televize měl Abedi vazby na manchesterskou buňku IS

Deník The Daily Telegraph s odvoláním na neupřesněné zdroje napsal, že Abedi byl úřadům hlášen kvůli extremistickým názorům v uplynulých pěti letech opakovaně. Svým přátelům údajně řekl, že „být sebevražedným atentátníkem je v pořádku“. Jeho přátelé to vzápětí oznámili na horké protiteroristické lince, kterou zřídila vláda.

Podle zpravodajského serveru stanice Sky News měl Abedi vazby na manchesterskou buňku Islámského státu (IS) a dobře se znal s jedním z nejaktivnějších místních náborářů IS Raphaelem Hosteym.

Abedi podle Sky News vyrůstal ve stejném bytovém komplexu jako skupina mladých mužů, kteří se vzájemně radikalizovali. Někteří z nich odjeli do Iráku a Sýrie bojovat na straně IS. S Hosteym, který údajně financoval mnoho rekrutů IS, navštěvoval Abedi stejnou mešitu. Hostey byl patrně zabit loni v Sýrii.

Server také přinesl záběry z bezpečnostní kamery v obchodním domě v Manchesteru, na nichž je podle něj zachycen Abedi minulý pátek krátce poté, co si koupil batoh použitý při útoku.

Otec údajného pachatele vinu svého syna odmítá

Abediova rodina pochází z Libye, kde tamní protiteroristická jednotka zadržela jeho mladšího bratra Hashema, který podle informací médií předem znal podrobné plány atentátu v Manchesteru, a otce Ramadana. Ten v rozhovoru s médii, při kterém byl zadržen, popřel, že by o úmyslu svého syna cokoliv věděl.

Ramadan Abedi hovoří s médii krátce před zadržením policií
Zdroj: Hani Amara/Reuters

„Salman nepatří k žádné organizaci a nic takového neudělal, to jen bezpečnostní složky působí proti tamní libyjské komunitě, zvlášť proti mladým lidem,“ uvedl Ramadan Abedi.

Ramadan Abedi získal před lety v Británii azyl jako odpůrce režimu Muamara Kaddáfího, s povstáním v zemi se ale vrátil a podle Independentu se stal příslušníkem ozbrojené islamistické skupiny napojené na Al-Káidu. Sám to ale popírá. „Sympatizuji s libyjskou skupinou islámských bojovníků, to ano, ale nikdy jsem nebyl členem žádné organizace,“ ujistil.

Minuta ticha za oběti teroru v Manchesteru
Zdroj: Reuters

Do konce aktivní fáze vyšetřování bude v Británii platit nejvyšší, kritický stupeň ohrožení. Podle premiérky Theresy Mayové by měla zůstat veřejnost bdělá. V ulicích hlídkuje kolem 5000 příslušníků armády. V nemocnicích stále zůstává 64 zraněných, dvacet z nich je podle zdravotníků v kritickém stavu. Zraněné přijela do Manchesteru nečekaně navštívit královna Alžběta II.  

Dosud byla oficiálně potvrzena identita více než poloviny z 22 obětí útoku. V poledne uctili Britové památku obětí minutou ticha.