Jsme připraveni spolupracovat s USA na řešení syrské krize, říká Lavrov

Moskva je připravena spolupracovat se Spojenými státy na řešení krize v Sýrii. Podle ruských tiskových agentur to uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Rusko před časem odsoudilo Washington za ostřelování syrské letecké základny Šajrát, které označilo za akt agrese.

Ruské úřady opakovaně uvádějí, že jsou ochotny znovu navázat spolupráci se Spojenými státy v otázce řešení šest let trvajícího konfliktu v této blízkovýchodní zemi. Moskva stojí na straně autoritářského režimu syrského prezidenta Bašára Asada, zatímco Washington podporuje protivládní povstalce.

  • Armáda Spojených států a některé arabské země zahájily první letecké údery proti pozicím Islámského státu v Sýrii 23. září 2014.
  • Rusko zahájilo letecké útoky o rok později 30. září 2015. Americký prezident Barack Obama tehdy vyjádřil obavy, že ruské údery v Sýrii pouze posílí radikály z Islámského státu (IS). Obama varoval ruského prezidenta Vladimira Putina, že vojenské řešení a snaha udržet syrského prezidenta Bašára Asada u moci nikam nepovede.
  • USA a Rusko se dohodly, že budou v Sýrii útočit odděleně, ale své vojenské operace budou koordinovat.
  • Oba státy v zemi cílí útoky proti teroristům, výrazně se ale liší v jejich definici. Američané mimo jiné podporují některé opoziční síly, které Rusko spolu s režimem prezidenta Bašára Asada považují naopak za radikály. Spojené státy dokonce pomáhaly s výcvikem umírněných rebelům, ovšem nepříliš úspěšně, protože část z nich po absolvování výcviku zběhla.
  • Rusko a USA se rozcházejí i v otázce případného osudu prezidenta Asada. Moskva ho chce udržet u moci, zatímco Washington žádá jeho odchod. Podle Kremlu by ale odstranění Asada uvrhlo Sýrii ještě do většího chaosu.

Vztahy narušil americký odvetný útok

Špatné vztahy mezi oběma členy Rady bezpečnosti OSN se tento měsíc ještě zhoršily, když americký prezident Donald Trump v reakci na chemický útok v severosyrském městě Chán Šajchún nařídil ostřelovat leteckou základnu damašského režimu nedaleko Homsu. Rusko to tehdy stejně jako Írán a Sýrie označilo za „akt agrese, který hrubě porušuje mezinárodní právo a chartu OSN“.

Za chemický útok je podle Washingtonu zodpovědný Asad. Rusko i Sýrie ale tvrdí, že plyn, který u Chán Šajchúnu zabil kolem 80 lidí, unikl po bombardování ze skladu zbraní povstalců.

Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov v sobotu uvedl, že doufá, že se syrská opozice zúčastní nadcházejících mírových jednání. Ta by se měla uskutečnit 3. a 4. května v kazašské Astaně.