Spory v demokracii jsou zdravé. Místo lidí ale má jít o témata, říká francouzský filozof

Francie dneška pohledem filozofa (zdroj: ČT24)

Spor v demokracii je zdravá věc, nikdy by ale cílem neměly být jednotlivé komunity, společnosti, lidé – říká univerzitní profesor a filozof Ali Benmakhlouf. V úterních Událostech, komentářích zmínil svůj pohled na současnou Francii – včetně problémů a předsudků v jednom z nejvíce kosmopolitních národů v Evropě.

Podle Benmakhloufa mají být současné diskuze o migraci a vlivu islámu - tedy cizích kultur - hlavně sporem témat a idejí, nikoliv konfliktem ve společnosti. „Když jste Francouzem, tak jste Francouzem na základě rovnosti, volnosti a bratrství, ať už je váš původ jakýkoli,“ říká filozof. „Diverzita je vždycky dobrá, nicméně nemá zásadní význam, jestliže by se mělo jednat o konflikt mezi komunitami,“ dodává.

Benmakhlouf také varuje před spojováním většiny muslimské populace v zemi s mediálními obrazy radikálů. „Francouzští muslimové z drtivé většiny, z 90 %, žijí klidným, mírovým životem, a to už několik desítek let. Je to trochu smutné, že se mezi nimi hledá viník a ukazuje se na ně prstem,“ řekl.